Таргетинг та SMM
Написано в Таргетинг та SMM

Що робити новачку в SMM у 2024 році?

Що робити новачку в SMM у 2024 році?

Питання, яке хвилює кожну людину яка вже пройшла курси, або тільки задумується про те, щоб змінити вид своєї діяльності на сторону віддаленої роботи та бажаних мільйонів на банківських рахунках. У цьому пості я б хотіла поділитися своїм досвідом у карʼєрі та розвіяти міфи, які замилюють очі багатьом новим людям у сфері.

Пропоную почати з того, хто такий smm спеціаліст та які у нього можуть бути карʼєрні можливості?

Я розпочинала свій шлях понад 5 років тому, і звісно, на той момент ринок відрізнявся, але якщо говорити про потреби бізнесу, то вони зазвичай сталі. Мета кожного підприємця - заробити гроші. Звісно, у всіх є певна місія, велика ідея, бажання розв'язувати певну проблему свого клієнта. Але фінально - це заробіток, інакше існування компанії просто немає сенсу. (*виключенням є тільки неприбуткові організації)

Social Media Marketing Manager - це людина, яка відповідає за просування бренду у соціальних мережах і має знати всі основи маркетингу. Без базових знань про стратегію, цільову аудиторію, методи дослідження конкурентів не вийде створювати красиві картинки на березі моря та отримувати від 1000$ на місяць працюючи по 2-3 години в день. 

Ви поставите питання, що робити, якщо мій досвід є мінімальним або його взагалі немає?

Ось декілька НЕ типових порад, які допоможуть вам отримати свій перший досвід і розпочати карʼєру:

1) Стати асистентом досвідченого спеціаліста.
Багато людей, які вже давно на ринку і мають декілька проєктів шукають собі «праву руку» для делегування не складної, але рутинної частини роботи. Завдяки цьому досвіду, ви отримаєте реальні практичні навички й потім зможете вже вести проєкти самостійно.

Хотіла б навести приклад із власного життя. Минулого року я шукала для себе помічника і ми спрацювалися з однією дівчиною. Вона була дуже старанною і я розуміла, що у неї дуже хороші перспективи. Через декілька місяців після нашої співпраці, її взяли на роботу в рекламну агенцію у Франції! 

2) Створіть кейси самі.
Вигадайте бренд з нуля, з яким вам хотілося б працювати, і створіть з нього матеріали для свого портфоліо. Або як альтернативний варіант, ви можете розробити матеріали для реальної компанії (попередньо запитавши у них дозволу на це). Але, коли будете презентувати своє резюме майбутнім клієнтам не забудьте згадати про те, що ви насправді не працювали з цими брендами. З недоліків цього методу буде те, що ви не зможете поділитись результатами своєї роботи, але ви покажете роботодавцю свої навички, і якщо він готовий взяти на роботу новачка, у нього буде змога ознайомитися з тим, що ви можете запропонувати його бізнесу.

3) Влаштуватись в рекламну агенцію.
Тут ви скажете мені, що я говорю банальні речі. На ринку праці в маркетингових або рекламних агенціях часто є багато відкритих вакансій саме для початківців, і для вас це може стати неймовірним поштовхом у карʼєрі. Оскільки ви прийдете у вже сформовану команду з багатьох спеціалістів у сфері, у вас буде можливість швидко отримати практичні навички. Зазвичай, у цих компаніях працівники доволі сильно завантажені оскільки агенція веде багато проєктів одночасно, тому для новачка це буде складно. Але, ви матимете людей, які допоможуть і навчать вас та за доволі короткий термін ви можете вирости у повноцінного спеціаліста. 

Добре, а що далі? Поговоримо про карʼєрний шлях SMM спеціаліста.

Я працювала як на фрилансі, в агенції, так і у відділі маркетингу великих компаній, тому розповім детальніше про переваги та недоліки кожного з варіантів.

Розпочнемо з найризикованішого - фриланс
Насправді цей шлях далеко не для всіх і зараз я поясню чому. По перше - ризик. Ви постійно маєте шанс втратити клієнта і залишитись без заробітку. Також специфікою вільної зайнятості є те, що у вас майже відсутні можливості карʼєрного росту. За ваш розвиток відповідаєте тільки ви, і тут якщо говорити про фінансове зростання є тільки два шляхи: більший чек або делегування та створення власної команди. З переваг ви отримуєте свободу у своєму графіку та самостійно керуєте своїми робочими процесами.

Якщо говорити про рекламні агенції, то це вже навпаки - про стабільність. Компанія забезпечує вас роботою, командою зі спеціалістів і ви відповідаєте тільки за свою частину роботи. Порівняно з фрилансом, де замовник зазвичай шукає «людину оркестр», в агенціях таке зустрічається дуже рідко. Також із переваг я б виділила можливість отримати досвід роботи у багатьох нішах. Якщо говорити про недоліки, то зазвичай спеціалісти стикаються з великим навантаженням і часто «перегорають» через це.

Перейдемо до роботи in-house, тут все дуже залежить від самої компанії. Якщо компанія велика, то ви працюєте у відділі маркетингу. У випадку з малим бізнесом, зазвичай відсутні бюджети на утримання великої кількості спеціалістів та і не завжди в цьому є необхідність. Говорячи про великі бренди, то зазвичай їх відділ маркетингу відповідає за внутрішні процеси та аналітику. А для створення великих рекламних кампаній вони звертаються до креативних агенцій. Складно сказати, це перевага чи недолік, тут вже кожен визначить самостійно.

А що ви обрали б для себе? Дякую, що дочитали до кінця і сподіваюсь ця інформація була корисною!

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media
7 Коментарі

У якому віці можна почати працювати в діджитал?

Знаю дівчину, яка в 14 років робить неймовірні результати, тому тут не на стільки важливий вік, скільки бажання розвиватися та отримувати нові знання

avatar
Petro
10 months ago

Сексуальна стаття від сексуальної дівчини)

avatar
Анна
10 months ago

Все чітко і базовано! Дякую за таку статтю, мало хто так висвітлює

avatar
Alla Ivankiv
10 months ago

Я так по факту і почала в діджиталі - попала в смм агенцію, вела сходу 4 проекти при тому що взагалі не вдупляла чим я займаюся))))

Класна стаття, особливо для тих хто тільки закінчив курси та не знає куди себе подіти.
Це база!