avatar

8 фактів про дослідника або знайомство зі мною

8 фактів про дослідника або знайомство зі мною

Після цієї статті ми з вами станемо трішки ближчими🥰 Я – дослідник, а отже це 8 фактів і про мене, погнали!

  1. Місце проживання будь-якого дослідника – Zoom (або будь-який інший сервіс для відеодзвінків). У дослідника може бути по кілька інтервʼю з цільовою аудиторією на день + міти з командою. Коли дослідник доростає до керівної посади, якщо це агенція, він проводить інтервʼю вже набагато рідше, але натомість сидить на зумах з командою і клієнтами.
  2. Дослідники – вічні учні.  Вони, як ніхто інший, заглиблюються в нюанси ніші клієнта, вивчають нові теми та шукають інформацію. Для мене справжня магія, коли на початку проєкту ти не розумієш практично нічого, а в кінці – вже особисто знайомий з цільовою аудиторією.
  3. Інша секретна роль дослідників – психолог. Знали б ви скільки скарг я чула протягом свого дослідницького життя. Деякі респонденти починають дуже сильно відкривати свої «болі», які часом навіть не стосуються проєкту. Наприклад, ти питаєш: «Як сайт допоможе вам, як представнику місцевого бізнесу, взаємодіяти з аудиторією?», а у відповідь чуєш: «Треба розвивати місто! Треба поставити лавочки в парку і смітники!». Я вже звикла до такого, але на початку було дуже важко вести розмову, коли тебе так навантажують емоційно.
  4. Дослідники терплячі й сконцентровані. Якщо ні – довго в такій ролі не витримаєш. Один тиждень у тебе супер цікаві таски: провести інтервʼю, скласти список запитань, а на наступний – сидиш і розбираєш тонну інформації по шматках, щоб потім, як пазли, зібрати в цілу картинку (до речі, я обожнюю пазли). І скажу вам відверто, іноді це дуууже нудно. 
  5. «Терміново» – слово, яке більшість дослідників чує кожного дня. При чому неважливо, це дрібна задачка чи цілий проєкт, все завжди дуже терміново. Чому? Пояснюю: на жаль, дуже мало клієнтів бачить справжню цінність у проведенні досліджень, вони хочуть якнайшвидше побачити результат, наприклад, готовий сайт. Відповідно, на дослідження виділяють максимально короткий проміжок часу. Тому це практично завжди великий обсяг роботи за короткий період часу. Мене рятує лише хороше планування.
  6. Дослідники зберігають нейтралітет. Це одне з найважливіших вмінь будь-якого дослідника. Дуже важливо, щоб висновки вийшли незалежні, щоб дослідник не викривлював і не підтасовував дані під свою особисту думку. Дослідження повинно бути максимально обʼєктивним, наскільки це можливо організувати.
  7. Дослідники ставлять питання, а не відповідають на них. Якщо вам потрібна порада від дослідника, ви запитуєте, скажімо: «Який метод аналізу краще вибирати?», то у відповідь отримаєте 10 запитань. І ні, це не профдеформація, просто у дослідженнях все завжди залежить від запиту, не існує чітких правил, завжди потрібно думати та приймати рішення. 
  8. Дослідники чіпляються до деталей. А ось тут вже профдеформація 🙃 Вміння бачити деталі дуже важливе для дослідників, але в реальному житті не всім це подобається. Тому ви часто можете побачити, що дослідник сумує🥲

Ну що, все розказала, тепер я для вас, як відкрита книга. Але щоб знайомство пройшло гарно, я хочу дізнатися щось і про вас. Напишіть в коментарях один рандомний факт про себе і будемо дружити♥️

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

5 Коментарі

avatar
Єнот
3 months ago

Думав тут буде щось по бушкрафту, але через зум таким не займаються

avatar
Анж
3 months ago Author

Тоді додам факт 9: іноді (але дуже рідко) дослідники їздять у відрядження😁

avatar
Ірa
3 months ago

А дослідники можуть проаналізувати мій ОБ, і написати план виходу на 1 млн. за місяць?

avatar
Анж
3 months ago Author

Взагалі дослідники таким не займаються, але для вас – все що завгодно!

avatar
Ірa
3 months ago

Чекаю)))