Таргетинг та SMM
Написано в Таргетинг та SMM
avatar
4 хвилин читати

А твоя SMM - стратегія точно працює?

А твоя SMM-стратегія точно працює?

А твоя SMM - стратегія точно працює?

Тепер на кожному відео у Тік Тоці всі гучно кричать: в SMM головне стратегія, це не постики та сторіс робити. 

Окей, прогрес, але як зробити цю стратегію? Про це відосиків менше і на курсах, які кричать, що стратегія — головне, інформації теж не багацько (на жаль, перевірено). То ж, яким шляхом рухатися, щоб потрапити в ТОП у сарафанному радіо ваших клієнтів, а не в БАН ⤵️

Чого взагалі мені вірити? Де пруфи? Я не інфоциган?

Надіюсь це питання ви обов'язково поставили собі читаючи перший абзац, що ж, за останні 1.5 роки у ролі стратега я створила понад 15 стратегій для закордонних бізнесів у доволі різних нішах: юридичні компанії, стоматології, косметології, школи іноземних мов, барбери, студії краси, кілька ОБ і, трохи логістики (скажу відверто, в останній я не розуміла половину термінів, коли лише взяла проєкт, але це ніяк не завадило нам підняти статистику).

То ж, бренди працюють за стратегію і кожного місяця збільшують статистику, ось приклад, де аудиторія була майже нуляча:

Пруфів, що я не інфоциган думаю достатньо, пруфів, що я просто не циган - не буде. Поки. Повернемося до того, що треба знати, щоб стратегія приносила гроші
Пруфів, що я не інфоциган думаю достатньо, пруфів, що я просто не циган - не буде. Поки. Повернемося до того, що треба знати, щоб стратегія приносила гроші

1. Стратегія = запит і розуміння ЦА

Надто логічно скажете ви, але за 3 роки в маркетингу серед всіх стратегій, які я бачила, відсотків 15 +- відповідали запиту з брифу. Тут про банальне розуміння, що, коли до тебе приходить маленький квітковий бренд з Сихова з чітким запитам: мало продажів, треба базове оформлення профілю і реклама, а не супер вилизана візуальна концепція.

- якщо читаючи цю статтю ви якраз закінчили роботу над ідеальною концепцією, і зрозуміли, що щось не те, пропоную злити злість у вигляді дизлайків на інші статтю, тут таке не припустимо. 
- якщо читаючи цю статтю ви якраз закінчили роботу над ідеальною концепцією, і зрозуміли, що щось не те, пропоную злити злість у вигляді дизлайків на інші статтю, тут таке не припустимо. 

Щодо розуміння ЦА: у вас має бути усвідомлення, що заходячи на сторінку компанії, яка займається легалізацією, серед усіх кейсів потенційного клієнта цікавлять: терміни виконання, пруф, що ви дійсно зробили ок і людина задоволена, ціна і т.д..  

А на сторінці дерматолога цікаво, за який період ви вилікували клієнту акне, чому саме такий термін, чи були випадки, коли не вилікували, як поводитиме себе шкіра на різних етапах лікування, саме на основі цього розуміння ви маєте вибудовувати хайлайтс і воронки в них. 

Завжди кажу, якщо хочете побачити, чи окей стратегія у бізнесу, подивіться, як вони показують кейси й відгуки. 

2. Розробіть матрицю контенту

А зараз згадайте, як часто ви заходите на сторінку до бренду, експерта чи тіпа, з яким познайомились в черзі за мандаринами, а там одне і те ж. Саме для цього потрібна матриця:  завантажте додаток xmind (він, до речі, безкоштовний і НЕ ПІДТРИМУЄ РУСНЮ), лаконічно вставте себе в центр екрана (курси по самооцінці тут вам втираю) і протягніть основні теми, які стосуються вашого бренду чи вас, як особистості, яка хоче заробляти з блогу.

 Ці теми — це те, чим ви готові ділитися, наприклад ви ведете блог SMM-ника (саме ви ведете, бо я не веду), і готові ділитися з аудиторією, тим, що ви:

  • Ведете консалти
  • Ходите в зал по четвергах 
  • Вчитеся в універі 
  • Працюєте з брендом одягу 
  • Пишете стратегії для салонів краси

Потім до усіх цих сфер прописуєте маленькі підтеми, а до них ще підтеми, знову приклад:

Пишемо у сфери — консалти й думаємо, що ми про це можемо розповісти: чому це для нас важливо, яка ціль, труднощі, кейси, і від цих маленьких підтем знову ведемо нові. 

Так у нас з’явиться велике дерево ідей, або кущ чи вазон (хто знає, який Ван Гог у вас ховається, аби з вухом). 

Маючи багато тем у вас буде розуміння, що ви можете транслювати аудиторії, щоб контент був цікавим. І щоб замість 5 поста про те, що ваші кроси — зручні, написати, що через тонку підошву у них легко водити автомобіль, особливо тим, хто лише почитає.

3. Займіться сторітелінгом 

В інсту люди не приходять думати, вони хочуть бачити фільм, як на Нетфлікс, або крінж по типу “Стосується кожного”, але явно не тисячу сторіс в інформаційно-публіцистичному стилі. Тому обов'язково вивчайте цей аспект детальніше.

4. Вивчіть ринок

І я не тільки про звичні на курсах шаблони аналізу ЦА і конкурентів, які валяються десь у вашому з клієнтом чаті. Дивіться на суміжні ніші, або на геть відмінні, що у них працює, чому працює, які варіанти зробити щось схоже у нас. І на те, що не спрацювало теж дивіться. Випишіть собі ідеї їх контенту, які завірусилися у вашій голові й подумайте, як круто це підлаштувати під свій бізнес. 

5. Опишіть чітко цілі й методи їх досягнення

Що у вас є зараз, чого ви хочете досягнути, якими методами, чому ці методи мають працювати, який результат ви очікуєте побачити за місяць, що змінюватимете, якщо його не досягнете і т.д.. Тільки маючи чітко описані точки А і  Б, ви можете робити маленькі кроки, які вестимуть вас від старту до фінішу. 

А не: збирався в Австрію, прилетів у Австралію і думаєш: норм, не норм.

 - А може то вони в аеропорту назву переплутали?
 - А може то вони в аеропорту назву переплутали?

Взагалі, кроків набагато більше, але варто почати принаймні з цього. 

Як висновок цієї статті:

  • Я не інфоциган, але не факт, що не циган
  • Сказала, що використовуючи поради ви попадете в ТОР, а не в БАН, але сама пишу це в Бані
  • Пропоную намалювати дерево/вазон/кущ, де ви — центр (питання про інфоцигана підіймається знову, тому перечитуйте відгуки з початку)

А взагалі, нам просто обіцяли мандарини за статтю.

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

9 Коментарі

avatar
septminor
2 months ago

Дякую, Ірино! Завдяки вашим постам дуже виріс у SMM та вже планую відкривати власну агенцію

avatar
Treem
4 months ago

Взагалі пох на статтю, проглянув тупо ізза фотки циганки🙂

Забрав собі матрицю контенту, хоча я не Андерсон.

Від такої інформації можна зійти з розуму, так просто і водночас неймовірно інформативно!

avatar
Petro
5 months ago

Я отримав оргазм при прочитанні цієї статті , це законно?