Таргетинг та SMM
Написано в Таргетинг та SMM
avatar
4 хвилин читати

Як ефективно стартувати в SMM?

Як ефективно стартувати в SMM?

Або які поради, я сьогоднішня хотіла б дати собі на початку кар’єри (читати — як я б зекономила 1,5 року, якби мала машину часу). 

Поговоримо про маркетинг, як цілісну систему, а СММ — його складову, або про те, як часом інфоцигани не стягують роботи в СММ і вирішують, що найкраща ініціатива — створити власний курс, або таки розкажу вам у цій статті, чи є у мене ті циганські корені. 

Коротше — абсолютно нічого не зрозуміло, крім того, що проаналізувавши 3 роки своєї кар’єри, і побачивши сотні холодних розсилок, у мене є кілька пунктів, які трохи скоротять вашу довгу подорож в СММ (читати — не всі герої носять плащі). 

1. Перед тим, як іти на якісь курси, ознайомтесь з безкоштовною інформацією, прочитайте трохи про професію, та майте загальне уявлення чого вас мають навчити

Я чудово пам’ятаю курс, з якого стартанула у професії (тоді копірайтера), якщо висловлюватись цензурно — слів буде замало, тому увага мем:

Не зрозуміли мем? Я теж тоді мало розуміла)))
Не зрозуміли мем? Я теж тоді мало розуміла)))

І тут основний акцент:  що це повного роду шлак я зрозуміла за +- пів року, коли почала аналізувати ринок і бачити, що щось, мабуть, не те мене вчили. А вчили мене, що “стильна сукня” і “молода команда” - то cool в текстах. Уявіть, як змінився мій світогляд тоді, коли я побачила допис, де все це називали дешевими штампами. 

Тому перш ніж купувати якийсь курс — вибудуйте уявлення результату (того, що вас мають навчити), розберіть базові терміни й зрозумійте хоча б на 5% в яке болото ви лізете. 

Або набивайте шишки — теж не зле. Головне не вбитися.

2.  Нетворкінг, тематичні конференції/чати/заходи, люди зі сфери — це must have

Цей аспект я довго ігнорувала, у моєму оточенні було багацько фінансистів і філологів, і 1-3 людей зі сфери. 

І так робити не треба. 

Просто не треба.

Повірте. 

Мені можна вірити. 

3. Повідписуйтесь від всіх творців успішного успіху: картинка в інстаграм — часто просто картинка в інстаграм

Часто від студентів чую: от бачу розвиток отого блогера, а я так не можу, я не в ресурсі. Руки опускаються, очі слізьми наповнюються, а можливості витянути віскі немає — бо ми онлайн. І трясця, друзі, в результаті у нас виходить.  

Ідея відписатись від всього оточення колег і час від часу просто чекати, що ж там на ринку — насправді не моя, але прочитавши її десь на просторах інтернету, вона мені сильно відгукнулась. 

Насправді я не вірю в конкуренцію таку, як її малюють. Досвід спілкування з толковими людьми куди цінніший, та й клієнтів куди більше, ніж хороших спеців. Але якщо відчуваєте, що вас це душить — відписуйтесь

Та й не вірте в це все. Я знаю багацько крутих експертів з вилизаними інстаграмами, які йшли, бо не стягували роботу над проєктами. І йшли, до речі, створювати власні курси. Тому аналізуйте, що споживаєте. 

4. НЕ пиши ці крінжові розсилки в діджитал чати

Насправді порада не собі, я таке свого часу їх, на щастя, не робила, але бачу ринок цим кишить, тому пояснюю:

Коли ти заходиш в чат де сидять специ (не власники бізнесів, а колеги твої), тут є два варіанти (момент відгукуватися на вакансії пропускаємо):

  • або ти плануєш іти до когось з цих спеців у команду 
  • або ти хочеш, щоб тебе рекомендували ці специ на якісь вакансії / делегували точкові задачі 

Третього не дано, і якщо ти не можеш зробити аналіз чату в який долучаєшся, і знайти точки, на яких можна грамотно про себе заявити — лови какашку на смс.

Світ токсичний. Ніхто не рекомендуватиме спеца, як хорошого, якщо він не аналізує поле, в якому робить розсилку 

5. Точкові курси — особлива любов

В СММ я прийшла з копірайтингу, і жоден СММ курс не дав мені й половини того, що я вивчила на своїх «писацьких» навчаннях.  Зі стратегіями / сторітелінгом / зйомками те саме, тому якщо є можливість, рекомендую закривати потреби точково.

6. СММ — це не про три години роботи в день

Часом це про смс до колеги в 02:00: працюєш? І відповідь: так. Маркетинг не панацея, і як людина, з економічною освітою скажу вам: часом легше розібратись, на які рахунки списувати яку заборгованість, а ніж придумати грамотну стратегію для бренду. 

7. Поки не відчуваєш потребу в нішуванні? То не нішуйся

Порада левел: сумуєш? то не сумуй

Але за останні роки я створила понад 15 стратегій для іноземних бізнесів, і не дивлячись на те, що це були геть різні ніші — кожна стратегія дає очікувані результати. Та й взагалі, для себе визначила, що мені набагато легше генерувати ідеї для кардинально різних ніш

Звісно, маючи досвід роботи з доглядовими брендами з довжиною у 1,5 року, мені було куди легше створити допис про дію екзосом в косметиці, аніж про два мотори BMW M eDrive. Але це зовсім не визначальний аспект 

Тому, або будьте розумними й вчіться на своїх помилках, або будьте мудрими і вчіться на помилках інших. 

Загалом, пишіть в коментарях, які поради дали б собі на початку кар’єри, а статтю про “циганські корені” обіцяю надрукувати в 30 числах лютого. 

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

2 Коментарі

avatar
Treem
3 months ago

Молодець доченька😁

avatar
Анж
3 months ago

4 пункт – мій улюблений