Таргетинг та SMM
Написано в Таргетинг та SMM

Чому вам НЕ потрібна маркетингова стратегія та який бізнес може без неї існувати?

Чому вам НЕ потрібна маркетингова стратегія та який бізнес може без неї існувати?

Про переваги та складову маркетингової стратегії ми з вами вже поговорили, тому у цій статті я розповім про різницю між різними варіантами просування бізнесу, і який краще визначити для себе. 

[якщо ви не читали першу частину, вона тут]


Для початку пройдемося по найпоширенішим запитанням, які мені задають з цього приводу: 
 «А якщо ми пропустимо етап аналітики, і одразу вже почнемо щось робити?» 
«У бізнесу недостатньо можливостей для витрат, які не гарантовано дадуть очікуваний результат. Що робити?» 
«Є безліч бізнесів, у яких з маркетингових матеріалів тільки логотип, і все ок» 

Точно не на 100%, але ці тези мають право на життя. 

Пропоную розібратись на прикладі типового маленького бізнесу: 

У молодого підприємця не просто не буде можливості виділити бюджет на таку роботу, а й обʼєктивно немає у цьому необхідності. Я завжди раджу у таких випадках, власникам бізнесу самостійно розібратись в основах маркетингу, спробувати вивчати конкурентів та потреби цільової аудиторії. Це точно допоможе навіть якщо не просунути бізнес, а детальніше дізнатись про речі які можна покращити (а це точно призведе до кращих результатів). Проаналізувати базові моделі 4P та 4C, SWOT, подивитись як просуваються конкуренти й визначити декілька оптимальних каналів, завдяки яким є можливість розвиватись і які даватимуть найприбутковіший результат зараз, а не в перспективі. Далі, можна залучити декількох спеціалістів в допомогу, кожен з яких пропише свій план дій і можна розпочинати. 

У будь-якому випадку важливо діяти не хаотично, продумувати кожен крок та якісно його впроваджувати. Навіть якщо це запуск реклами в інстаграмі, для когось здавалося б, натиснути декілька кнопок. Але важливо проаналізувати, на яку аудиторію буде показуватись реклама, які цілі ставить перед собою ця рекламна кампанія, яке повідомлення має бути показано цільовій аудиторії, щоб вона знайшла розв'язання своєї проблеми завдяки нашому продукту або послузі. 

У жодному разі не говорю, про потребу відмовлятися від спеціалістів. Напваки, варто залучити професіоналів, щоб уникнути помилок. І тут також завжди є варіанти: початківці, фрілансери, досвідчені люди або агенції. 

Тут ми приходимо до того, що якщо бізнес не має за мету стрімко розвиватися або масштабуватися, йому буде достатньо поступових та більш точкових кроків. 

Якщо говорити про необхідність залучення декількох або навіть одного каналів дотику з аудиторією, то я б дійсно радила впроваджувати більш короткостроковий тактичний план, а не стратегічний. 

Його до речі також можна використовувати при наявності попередніх маркетингових напрацювань або для запуску непередбачуваних активностей. Як мінімум, у бізнесу вже є певний «скелет» даних, які потрібно оновити та прописати висновок з планом подальших дій. 

Різниця між тактичним та стратегічним планом полягає також у тому, що перший має за собою одну конкретну та обмежену малою кількістю часу ціль. А стратегічний часто залучає й більш перспективні методи, наприклад - PR. Він не приносить клієнтів та продажів зараз, але він обовʼязково зробить це у майбутньому. Якісний звʼязок з аудиторією, робота над лояльністю, впізнаваністю та іміджем. Все це про здешевлення ціни залучення потенційного клієнта у перспективі, тому що ця людина, вже сама хоче до вас прийти, а не ви до неї проситесь. 

У ці ігри зазвичай грають великі компанії, які будують стратегії розвитку на 5-10 років, і вони можуть собі це дозволити. Але це ніяк не обмежує інші бізнеси, які також хочуть розвиватись і покращувати свої результати стрімко та якісно. Без залучення маркетингу у цьому випадку також, на жаль ніяк( 

Залежно від потреб, перспектив та можливостей бізнесу створюються індивідуальні стратегії їхнього просування. Як маркетолог з пʼятирічним досвідом можу сказати: «Так, не кожному бізнесу потрібна маркетингова стратегія. Але кожному бізнесу потрібен базовий план розвитку та розуміння бізнес та маркетингових процесів. Адже якщо ви не бачите куди розвиватись, чи не здається, що обрали не той шлях?»

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media
4 Коментарі
avatar
Petro
2 months ago

Не можу розібратись, що більше хочу, читати статтю чи дивитись на фото)

avatar
Treem
2 months ago

Особливо коли там нема шо читати🤭

Якщо у вас поганий зір, то завдяки комбінації "command+" можна збільшити шрифт

avatar
Treem
2 months ago

Хто тут