Таргетинг та SMM
Написано в Таргетинг та SMM

Чому вашому бізнесу потрібна маркетингова стратегія та що вона має собою представляти?

Чому вашому бізнесу потрібна маркетингова стратегія та що вона має собою представляти?

Останнім часом чую з кожної другої праски, про таку чарівну та для всіх необхідну пігулку (особливо по частині соціальних мереж).

Не буду лукавити, я також підтримую наявність маркетингового плану незалежно від від типу бізнесу, від малого до великого. 

Але, у другій частині цієї статті ми розберемо протилежне питання - «Чому вам НЕ потрібна маркетингова страгія і який бізнес може без неї існувати?». Тим самим, розвіємо певні міфи про неможливість існування бізнесу без цього інструменту.

Давайте розпочнемо з того, що таке «маркетингова стратегія»?
Якщо скоротити довгу теорію з книжок, то це чіткий перспективний план дій для досягнення бізнес цілей. Умовно, шлях з точки А, на якій ви знаходитесь зараз, до точки Б, яку поставили собі за мету. 

Що має входити до цього плану? Я ділю його на 2 частини - аналітичну та креативну. У чому полягає різниця та чому вони невідʼємні? 

Задача аналітичного розділу стратегії в тому, щоб зібрати всю детальну інформацію про нашу точку А. Важливо провести моніторинг ринку, якісний та деталізований аналіз конкуретів і цільової аудиторії, SWOT, аудит самого бренду, визначити цілі та КРІ до них. Відштовхуючись від потреб бізнесу, можуть додаватися й інші види аналізів, але ми зараз поговоримо про «базовий набір інструментів». 

Наступним кроком буде «креативна частина». Тут нашим завданням є, враховуючи всі отримані дані, визначити якомога більш відповідні канали комунікації для бізнесу та розробити план реалізації та просування для кожного з них. Із загального - обовʼязковою має бути частина брендингу та TOV. Адже всі канали що будуть задіяні мають бути в одній стилістиці, щоб голос та настрій бренду зчитувались в кожній деталі, яка буде з ним повʼязана. 

Трошки детальніше про канали комунікації, адже їх може бути безліч, і з кожним з них важливо правильно підходити до використання. 

Для початку важливо визначити свою мету. Для чого нам ця соціальна мережа чи рекламна площадка? Чи є там наша цільова аудиторія? Чому ми маємо запускати рекламу? Чи є у нас ресурси для якісної комунікації? Тут ми знову повертаємось до аналітики, адже відповіді на ці питання заховані саме там. І на цьому етапі ми приходимо до висновку, що їх поокреме існування з креативом - неможливі. 
Їдемо далі, для кожного з обраних каналів ми визначаємо контент-стратегію та прописуємо покроковий план реалізації. Окремо прописуємо етапи просування та які методи будуть задіяні. 

Фінальним розділом буде мій улюбленець, бюджет. 
До нього ми додаємо: 
- бюджет на залучених працівників та підрядників (напр.: спеціалісти, фрісансери, компанії) 
- всі витратні частини на реалізацію (напр.: мерч, друк, реквізит для зйомок) 
- рекламні бюджети (напр.: Meta ADS, Google ADS, SEO, блогери, ЗМІ) - і вцілому все, що потребує фінансових вкладень для досягнення результати враховуючи стратегічних план) 

Стратегії по своїй суті також бувають різні. Може бути загальномаркетингова стратегія, або вузьконаправлена - наприклад тільки для одного з каналів. Хоча насправді, порівнявши маркетингову стратегію з SMM, можна помітити 70% схожих розділів, відрізнятись буде тільки обʼєм. Якщо спеціалісти з соціальних мереж досліджують діяльність конкурентів тільки в всередині них (аналізують контент, його якість та меседжі, рівень залученості аудиторії, і внутрішні методи просування), то маркетологи вивчають все що повʼязано з їхньою діяльністю. Масштаби компанії, вартість їхньої продукції або послуги, які канали комунікації використовують, аналізують окремо кожен з безкоштовних і платних методів просування, репутацію, впізнаваність, процеси роботи, переваги та недоліки і т.д. 

Завдяки якісно створеній та у подальшому реалізованій маркетинговій стратегії, будь-який бізнес точно досягне своїх цілей. Також закцентую увагу на тому, що я казала на початку, це - план на перспективу. Тобто, він створюється як мінімум на пів року, для того щоб максимально ефективно залучити та утримати нових клієнтів для бізнесу. А це, все ж варте часу) 

Із самою стратегією розібрались, тому раджу перейти до прочитання другої частини статті, де я ділюсь своїми думками з приводу того, якому бізнесу вона взагалі НЕ потрібна.

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media
0 Коментар