avatar
1 хвилину читати

Для чого потрібні маркетингові дослідження?

Для чого потрібні маркетингові дослідження?

Вітаю, мене звати Анжела, і я тут, щоб розповісти вам про важливість та необхідність маркетингових досліджень у сфері діджитал. Тож, незалежно від того, чи ви таргетолог, чи дизайнер, ця інформація точно стане вам у пригоді.

Що таке маркетингові дослідження?

Маркетингові дослідження – це пошук, збір та аналіз інформації, яка допомагає бізнесу приймати ефективні рішення з мінімальним ризиком.

У цій статті під поняттям «маркетингові дослідження» я маю на увазі всі дослідження у сфері маркетингу: продуктові, користувацькі, споживацькі, ринкові і т. д. Спорити про сегментацію досліджень будемо іншим разом 😁

Дослідження – це вже давно не лише про вивчення потреб цільової аудиторії та аналіз конкурентів. Сучасні методи досліджень в діджитал-сфері допомагають на всіх етапах життєдіяльності продукту – від ідеї до масштабування, та допомагають знайти відповіді на безліч запитань:

  • В якому стані ринок? Якого він розміру? Чи є там місце для мого бізнесу? Чи вистарчить ринку, щоб перекрити витрати і отримувати прибуток?
  • Яку ціну на продукт поставити? Де і як продукт просувати? Яке позиціонування обрати?
  • Як створити дизайн, який відгукнеться споживачам? Які кольори обрати?
  • Яка інформація повинна бути на сайті компанії? Які фільтри додати в каталог? Чи потрібна на цій сторінці ця кнопка?

...і ще багато багато питань.

Для чого маркетингові дослідження діджитал-спеціалістам?

Маркетингові дослідження допомагають підходити до ваших задач комплексно, а також розуміти, який насправді запит стоїть за проханням замовника.

Уявімо ситуацію: приходить до таргетолога клієнт, який займається індивідуальними, авторськими екскурсіями у Києві і каже: «А ви точно зможете мені привести клієнтів? Бо мені вже і 2 таргетолога рекламу пробували запускати і в Гугл рекламу налаштовували, а приходить максимум 1-2 клієнти в місяць і то зовсім не люкс сегмент».

Ну а таргетолог думає: «Я не професіонал чи що? Гарантії, звісно, ніхто не дасть, але ви ж самі бачите скільки у мене кейсів різних. Запитаю у знайомих таргетологів, які офери вони використовували в ніші екскурсій, та й якось піде».

А що відбувається пізніше? Таргетолог вже перепробував всі офери, які тільки зміг, і аудиторії сегментував по інтересах, і на широку вже запускав, а воно не йде….або йде, але не туди…

А тепер уявімо, що наш таргетолог шарить за маркетингові дослідження. Вже на етапі першої розмови з клієнтом він розуміє, що індивідуальні, авторські екскурсії – це незвичайна сфера, тим паче, що клієнт хоче орієнтуватись на люкс аудиторію. Що робить наш таргетолог? Він іде і проводить дослідження, в результаті якого дізнається, що такий продукт вимагає індивідуального підходу під запит кожного клієнта. Таргетолог дізнається, що цільовою аудиторією такого продукту є переважно високопосадовці, ЛПРи величезних компаній і підприємств, продаж яким відбувається зазвичай через особистий контакт. Наш таргетолог рахує ємність ринку і бачить, що він настільки вузький, що його навряд чи вистарчить, щоб закривати щомісячні KPI клієнта.

Що зробить наш таргетолог далі? Це вже залежить від нього. Можливо, він запропонує клієнту послугу по створенню маркетингової та комунікаційної стратегії, щоб підібрати більш ефективний план розвитку. Можливо, таргетолог просто скаже клієнту, що ризик дуже великий і він не хоче брати на себе відповідальність. В будь-якому випадку, таргетолог точно уникне стресу, поганого кейсу, негативного відгуку, а головне – буде діяти впевнено, з чітким розумінням всіх своїх дій, а не хаотично і наосліп.

Подібну історію можна вигадати для будь-якого діджитал-спеціаліста, адже маркетинг потрібен будь-якому бізнесу 😌

Як вам стаття? Якщо виникли питання про дослідження – пишіть, буду відповідати на них в наступних статтях (може). Цьом 😘

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

8 Коментарі

avatar
Максим
4 months ago

Анжела, прочитавши статью, вирішив вас покликати заміж)

avatar
Анж
4 months ago Author

Максиме, якби ви уважно читали статтю, то зрозуміли б, що перш ніж пропонувати такі речі, варто провести дослідження, бо можливо людина, яку ви кличете кудись вже знаходиться там давно.

Питання: по суті це є додатковою і обʼємною послугою в роботі таргетолога. Чи вважається нормальним протестити ринок за рахунок дошок обʼяв? Можливо підкажеш способи для аналізу ринку?

avatar
Анж
5 months ago Author

Спершу на рахунок дошок оголошень або маркетплейсів: вважаю нормальним все, що робиться з розумом. Тут залежить від ніші та продукту. Якщо швидше, дешевше і надійніше у конкретному випадку протестувати попит на маркетплейсі чи за допомогою, наприклад, лендінгу, то чому б і ні?
Однак, на жаль, не з кожним продуктом можна так зробити. Важливо звернути увагу, чи на тому ж маркетплейсі взагалі є цільова аудиторія. Адже те, що немає попиту на маркетплейсі не обовʼязково означає, що його немає взагалі. Все відносно)
Те, що знаю про методи аналізу ринку, спробую розповісти у наступній статті.

Нарешті почали розкривати важливість цієї теми! Повністю згодна з тим, що без дослідження ринку всі подальші дії зазвичай просто не мають сенсу. Дякую!

avatar
Ірa
5 months ago

І тут починається тема, яка тригерить мене впродовж всієї кар'єри)

avatar
Анж
5 months ago Author

ахаха що саме тебе тригерить?)

avatar
Petro
5 months ago

Анжела ваше пояснення, що таке маркетингове дослідження схоже на цвіт сакури в весняну пору, так само надихає і збуджує розум🥰