avatar
2 хвилин читати

Ніколи не йдіть працювати з продуктом, якщо….

Ніколи не йдіть працювати з продуктом, якщо….

…якщо у вас слабкі нерви і нестійка психіка. Ціль цієї статті – просто розповісти вам про свій досвід і враження від роботи з продуктом. Ця стаття нічого не вчить і ні в чому не переконує. Просто ділюсь з вами частинкою свого робочого життя. (Насправді мені просто треба виговоритися).

Що я маю на увазі під роботою з продуктом? Це коли ви розвиваєте продукт зсередини, коли ви зацікавленні в його розвитку і позиції на ринку. Коли для вас це не тимчасовий проєкт від клієнта, а те, що ви створюєте самі з нуля, ростите, розвиваєте, обіцяючи йому краще світле майбутнє. По факту, це дитинка, за яку ви щодня переймаєтесь, турбуєтесь і через яку повільно (або не дуже) синієте (а ось тут мало бути слово «сивієте», але я навіть не буду виправляти). І при цьому працювати з продуктом ви можете не тільки як власник бізнесу, але і як найманий працівник. Але головна різниця полягає в тому, що на проєкті ти працюєш лише на певному етапі роботи з продуктом, тоді як на продукті ти задіяний і зацікавлений на всіх етапах розвитку.

Так виглядає ваш продукт на перших етапах розвитку))))(Картинка з Freepik.com)
Так виглядає ваш продукт на перших етапах розвитку))))

(Картинка з Freepik.com)

Я активно працюю з продуктом останніх півроку і за цей час у мене вже назбиралось кілька інсайтів. Ну або кажу ж, мені просто вже хочеться виговоритися. 

Раніше я працювала з продуктами лише попроєктно. Я бувала і в ролі менеджера, і в ролі дослідника, і в ролі маркетолога, і в ролі аналітика і навіть в ролі дизайнера. Були різні проєкти, різні ніші, різні задачі. В той час я переважно була задіяна на початкових стадіях створення продукту – дослідження, аналіз і перші етапи дизайну та розробки. А далі я вже не знала, що відбувається з продуктом, я могла бути лише спостерігачем. І якщо зі сторони клієнта, наприклад, щось йшло не по плану, то я могла тільки сказати «ну шо ж…шкода, перспективний був проєкт». На цьому моя взаємодія з проєктом завершувалась. 

Отож, захотілось мені розповісти вам, як воно бути продакт-менеджером і показати трішки внутрішньої кухні продукту. Так що нижче кілька рандомних фактів, коли ти продакт-менеджер. Розказую, як воно є насправді, і плюси і мінуси, але з точки зору свого досвіду. Зрозуміло, що багато чого ще залежить від специфіки продукту і процесів компанії. Насолоджуйтесь, дозволяю сміятися і плакати.

  • Якщо ти продакт – ти маєш знати все) Ось кілька найпоширеніших запитань, які я чую чи не щодня: Де лежить файл? Кого спитати про те, скільки заплатити спецу? На коли має бути готова презентація? Скільки часу треба верстальщику, щоб зробити сторінку? Який слайд зараз робить дизайнер? В який день ми створили телеграм-канал? Чому в інстаграмі запостили цю сторіс? В нас сьогодні буде зідзвон? Скільки людей вже набралось в групі? Скільки продажів було три місяці назад з інстаграму? А на цьому каналі закупити рекламу на цей продукт нормально? А ми картинку не забули зробити? А де вона лежить? 

Ну ви зрозуміли, цей список можна продовжувати вічно, мені здається. 

  • Якщо ти продакт – ти маєш вміти все) Просто уявіть ситуацію: завтра у вас запуск нового курсу, куплена реклама, заплановані публікації. Цілий місяць ви вкладали в цей курс всі свої сили і час. Для того, щоб запуск відбувся, потрібно доверстати сторінку на сайті про цей курс і задизайнити презентацію з програмою уроку. Викладач тільки сьогодні ввечері віддає вам програму курсу, бо кожен день ви йому писали «коли вже готово буде?», а він казав «завтра», а завтра ви отримували якусь туфту. Щоб додати програму на сторінку сайту треба міняти дизайн блоку «Програма», бо вона виглядає взагалі не так, як ви очікували. І потім змінити це і у верстці. Ви пишете дизайнеру, а він каже, що завалений роботою і на цьому тижні нічого не зробить (нагадую там ще дизайнити презу). Ви просто мовчки відкриваєте фігму і робите самі дизайн блоку. Ну ок дизайн блоку зробили, кому віддати презу наче знайшли. Лишилось тільки дрібниця – переверстати один блок на сторінці. І тут ви згадуєте, що вчора ваш верстальщик раптово звільнився, а іншого у вас немає ахахахаха (тут істеричний сміх). І вишенька на торті – у вас самих завтра був запланований ще місць назад вихідний. Ви просто відкриваєте сайт і верстаєте блок. І нікого не цікавить вмієте ви це робити, чи ні. Вас самих це не цікавить. Бо завтра вийде реклама. А якщо сторінка буде не готова у вас не буде продаж. Тоді всі ваші старання були даремні, а ще ви менше заробите грошей. І дай Боже, якщо в кінці не прийде бос і не скаже, що всьо гамно і треба переробити))))

(Засновано на реальних подіях, якщо що).

  • Якщо ти продакт – то ти віддаєш роботу іншим спецам, і ЗА УМОВИ ЩО НІХТО ТЕБЕ НЕ ПІДВЕДЕ, ти просто перевіряєш цю роботу, даєш правки і поки вони роблять чілиш. Тобі платять за результат, тому ти включаєшся у відповідний момент, але коли все йде добре, то працюєш на лайті. 
  • Якщо ти продакт – ти маєш можливість працювати на дядю, але при цьому впливати на свій заробіток. Росте продукт – ростеш і ти. І це круто. 
  • Бути продактом дуже цікаво, ти починаєш розбиратися в нових сферах, ти відчуваєш себе потрібним і впливовим, ти бачиш результати своєї роботи і розумієш, де тобі ще потрібно рости.
  • Хочеш бути продуктом – люби і на качелях кататись: емоційних, нервових, алреналінових, кортизолових. 
  • Якщо ти продакт – то нікого не цікавлять твої старання і зусилля. Цікавий лише результат. Всім байдуже, як ти його досягнеш. Якщо дизайнер зробив погано картинку, то з питанням «Що це за фігня?» прийдуть не до нього, а до тебе.

Чи бути продактом класно? – Однозначно так.

Чи бути продактом цікаво? – Однозначно так.

Чи варті ці всі стреси і старання того? – Не знаю. Тут мабуть залежить від вашого ставлення. За пів року я більш менш навчилась включати пофігізм тоді, коли це справді потрібно.

Чи хочу я і далі розвиватись як продакт-менеджер? – Не знаю.

Чи хочу я і далі розвивати цей продукт? – Однозначно так.

У себе на каналі я більше розказую про роботу з продуктом і дизайн, заходьте)

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media
4 Коментарі
avatar
Diana
3 weeks ago

Стиль легкий, з крутою іронією — прямо те, що треба, щоб читати і кайфувати.

avatar
Анж
3 weeks ago Author

Дякую!

avatar
Admin
3 weeks ago

Тримайся

avatar
Анж
3 weeks ago Author

Та в мене все добре)