avatar
1 хвилину читати

Як керувати командою сіньйорів, коли ви джун.

Як керувати командою сіньйорів, коли ви джун.

У кожної дитини є право мати супергероя. А у кожного продакт менеджера є право мати досвідчену і зрілу команду. Теж свого роду супергерої.

Але що робити, коли ваша команда набагато досвідченіша, ніж ви? Тим паче, коли у вас немає технічного бекграунду. Коли фраза “в мене крон ганяє і сканує базу” викликає нічого крім бажання вийти з кімнати.

Ось, наприклад, мітинг. Сидить CTO, ще сіньйор інженер, ще сіньйор дизайнер, ше  якийсь мідл і ви. Чути лише тихе сопіння і шурхіт одягу. Чекають. Вашого слова чекають. А у всіх в кімнаті сумарного досвіду роботи більше ніж вам років. Страшно? Страшно.

Що робити? Рекомендації нижче будуть корисні не лише продактам, а взагалі всім людям, які працюють з більш досвідченими колегами.

  • Визнайте, що ці люди в кімнаті найрозумніші. А саме їх експертизу. Публічно. Вони ж круті? Круті. Крутіші за вас у чомусь, а може і в усьому. Як наслідок, не намагайтесь “виляти” на мітингах, робити розумну гримасу, що ви щось знаєте, а насправді не знаєте. Якщо думаєте, шо це не помітно, не думайте. Це ЗАВЖДИ видно. Прийміть, що ви в технічці нічого не шарите і повністю довіряєте команді. Будьте мудрими і цінуйте цих сіньйорів, можливість набратись досвіду, їх бажання працювати над продуктом і що це може вийти в щось супер якісне.
  • з цього випливає інша порада. Вчіться у них. Найкращий досвід, який ми отримуємо – з практики. Подивіться що вони роблять і як. Слухайте як вони мислять, що для них важливо, на що дивляться в першу чергу. Так вам буде легше зрозуміти їх патерни поведінки і контексти. Їм – цінно буде, що ви звернули увагу на те, що важливо для них, вам – новий досвід, самоповага і розвиток софт скілів.
  • Якщо ваші технічні навички знаходяться на рівні перегляду серіалу “містер робот”, то що ж ви тоді можете принести в команду? Точно не лізти в бази данних і писати SQL запити. Ви ж менеджери? Робіть щось менеджерське.  Зробіть діскавері юзера і як він використовує той чи інший функціонал. Подумайте, як вам налаштувати процеси так, щоб команда могла робити свою задачі краще? Чого не вистачає? Можливо команду відволікають люди з інших проектів, хтось з офісу попросив перевстановити вінду, затиснулась кнопка на ноуті і треба компутерщик, щоб це виправити. Мало синхронізації між колегами, нема в кого запитати поради чи стейкхолдери пишуть їм напряму. Поговоріть з командою про це, запитайте прямо як ви можете їм допомогти, що їм заважає і які в них мотивації.
  • Розжовуйте все, що знаєте про проект ви, і не знає команда. Ну майже все. Прояснюйте. Перегляньте всі процеси, політики і процедури, що впливають на роботу. Переконайтесь, що все зрозуміло і ясно для команди. Як і що має працювати, навіщо ця фіча стейкхолдерам. Які є конкуренти і чому треба зробити це саме зараз. Коли команда розуміє, на що саме вона має вплив і який ефект з цього буде, вона більш мотивовона на результат, бо банально розуміє, який це результат.
  • І останнє – будуйте відносини. Як тільки бачите, що хтось “згорає” – швиденько запрошуйте на чай/каву/ван ту ван і поцікавтесь як людині допомогти. Люди не машини – в них є емоції, мотивації і страхи. Вони круто працюють коли замотивовані, і паршиво – коли ні. Вони зроблять extra mile якщо вірять в вас, і будуть саботувати роботу, якщо бояться вас. Дійсно знайте кожного члена команди, їхні амбіції, точки росту і як кішку звати. Кльово, коли ви не просто колеги, а ще й люди, які проводять 40 годин кожного дня разом і можуть один одного підтримати, підїбати і меми про дупи і rусню в чатик поскидати. Такі і самі станете супергероєм для своєї команди.
Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media
3 Коментарі
avatar
Анж
1 week ago

Дякую за статтю 🫶🏻
А як вирішуєте момент з перевіркою якості роботи технічних спеціалістів, коли не шариш в технічці? Цікаво почути як у вас ця система влаштована

Дякую за запитання! ☺️

Для цього в мене є лід технічної команди – CTO. Він і контролює технічне виконання завдань іншими розробниками. Саме фунціонування фічі перевіряє вже QA, а потім Product.
Тобто QA i Product перевіряють, щоб фіча працювала (що). CTO перевіряє, як вона зроблена (як).

А як найняти такого CTO, якому можна сліпо довіритись?
Якщо C-level без технічного бекграунду, то тоді брати консультанта. Мається на увазі CTO в інших компаніях, якого ви можете залучити на етапі співбесід. Таких людей зазвичай знаходимо по відгукам друзів, колег і окремо оплачуємо йому консультаційну допомогу при наймі погодинно, або як домовитесь.

Сподіваюсь, відповіла на запитання :)

avatar
Анж
1 week ago

Дякую)☺️