avatar
1 хвилину читати

Нема грошей на дослідження. Що робити?

Нема грошей на дослідження. Що робити?

Найпоширеніша причина, чому бізнеси не погоджуються на дослідження – відсутність бюджету на це. Подивімося, що можна зробити, якщо ваш клієнт не може собі дозволити дослідження.

Перше, що треба зрозуміти – це нормально. Дослідження насправді насолода недешева, тому не варто всіма силами переконувати клієнта, що без повноцінного дослідження просто ніяк. Клієнт краще знає свій бізнес і він приблизно розуміє, яка ціна помилки, та що йому вийде дорожче – помилитися в гіпотезі чи провести дослідження. 

Але як показує практика, дослідження частіше потрібні самим спеціалістам (наприклад, дизайнеру для проєктування сайту), ніж клієнту. Нам же потрібно на чомусь базувати свої рішення, що тоді робити? Підкину вам кілька ідей про те, як знайти інформацію про цільову аудиторію.

  • Запропонуйте провести дослідження меншого обʼєму. Можливо, ваш клієнт готовий виділити бюджет на дослідження, просто він розраховував на менші суми. Обговоріть, яким чином можна знизити вартість дослідження. Наприклад, можна провести інтервʼю тільки з основними сегментами цільової аудиторії, що зменшить кількість інтервʼю і час на їх аналіз відповідно теж.
  • Замініть глибинні інтервʼю письмовим опитуванням, наприклад, в Google Формах. Але з цим пунктом, будь ласка, обережно, тут є багато підводних каменів. Варто розуміти, що відкриті питання самі по собі не призначені для того, щоб відповідати на них письмово. У мене взагалі були випадки, коли люди копіювали відповіді на запитання з гугла(((( Але все ж, деякі інсайти й за допомогою форм можна витягнути. Головне розіслати їх справді цільовій аудиторії, а не в чат з такими ж спеціалістами, як ви.
  • Використовуйте чиїсь дослідження. Порийтеся в Гуглі, в більшості випадків, цю тему вже досліджував хтось до вас. Головне памʼятайте про фактчекінг і не витрачайте на пошук надто багато часу. Бо якщо сидіти годинами та шукати інформацію, то за такий самий час вже можна було і декілька інтервʼю провести.
  • Проаналізуйте дані, які вже є. Запросіть у клієнта доступ до всього, чого тільки можна: Google Analytics, CRM; почитайте відгуки клієнтів на сайті та в соцмережах. 
  • Гарненько забрифуйте клієнта. Зідзвоніться з ним, помучте його годинку-дві. І ніяких письмових брифів, витягуйте з нього всю інформацію, яка в нього є, адже він, як ніхто інший, знає цільову аудиторію. Взагалі, я рекомендую цей пункт поєднувати з іншими, та й навіть, якщо ви і повноцінне дослідження проводите, поговорити з клієнтом ніколи не буде зайвим.
  • Аналізуйте конкурентів. Це робиться легко і швидко, не коштує дорого, а інсайтів приносить море. Про те, як провести крутий аналіз конкурентів можна прочитати в моїй статті:

Посилання на статтю

  • Аналіз сторінок представників цільової аудиторії в соцмережах, обговорення на форумах – відверто не люблю ці методи, оскільки вони забирають дуже багато часу, який можна потратити на якісніші методи досліджень. Але бувають різні ситуації, ніші та проєкти, а на форумах часом можна знайти цікаву інформацію, тому залишаю цей пункт тут.

На цьому все) Якщо у вас обмежені ресурси на проєкт, сподіваюсь ця інформація стане вам у пригоді!

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

2 Коментарі

Дуже інформативно та чітко!)

avatar
Анж
2 months ago Author

Дякую🙏