avatar
3 хвилин читати

Аналіз конкурентів | Як провести аналіз конкурентів?

Аналіз конкурентів | Як провести аналіз конкурентів?

У цій статті розповідаю про те, що таке аналіз конкурентів, з яких етапів складається процес аналізу конкурентів і як його проводити. У своїх проєктах я більшою мірою зосереджуюсь на аналізі сайтів конкурентів, але завжди стараюсь дивитись на загальну картину, адже в маркетингу всі процеси між собою переплітаються. Так що погнали!

Дисклеймер: Я пройшла всі стадії прийняття перш ніж заставила себе знову написати статтю, тому одразу прошу вас, по-людськи, поставте лайки та залиште коментар. Навіть якщо для цього вам потрібно зареєструватися, це не страшно, гроші не беруть, а стаття дійсно вийшла корисна.

Це я уважно вдивляюсь, чи ти вже поставив лайк моїй статті
Це я уважно вдивляюсь, чи ти вже поставив лайк моїй статті

Почнемо з найпростішого: що таке аналіз конкурентів і для чого він потрібен?

Аналіз конкурентів – це дослідження, яке допомагає зрозуміти позицію вашої компанії на ринку, у порівнянні з іншими. Це експертна оцінка ваших конкурентів та порівняння їх між собою та вашою компанією.

Аналіз конкурентів це незамінний етап майже кожного дослідження, який допомагає продумати структуру і функціонал сайту, воронку продажів, упаковку продукту, ціну, стратегію просування і таке інше. 

Основні етапи аналізу конкурентів

  1. Підбір конкурентів для аналізу.
  2. Вибір критеріїв аналізу.
  3. Збір інформації.
  4. Аналіз та висновки.

Пішли дивитися кожен етап окремо!

Підбір конкурентів

Звісно все залежить від ситуації, але, в цілому, тут є кілька варіантів. 

  • Перший і найпростіший – попросити список у клієнта. Зазвичай клієнти добре знають своїх конкурентів і їм не буде складно дати вам список. Але тут варто бути обережним, не всі клієнти добре розуміють, хто з ними конкурує і можуть плутати конкурентів з сайтами-аналогами. Зазвичай, якщо говорити про сайти, це не є великою проблемою, але в деяких проєктах може зіграти злий жарт. Сайти-аналоги теж можна додати до аналізу, але тоді і аналізуйте їх відповідно до цієї ролі.
  • Пошук у гугл. Тільки не використовуйте виключно сайти з перших місць у списку видачі, і тільки останніх теж не треба. Беріть до уваги різного рівня конкурентів, щоб розуміти, як виділитись серед них всіх і бачити загальну картину. 
  • Пошук за допомогою парсингових сервісів.
  • Пошук у соціальних мережах. Так, іноді сайти конкурентів важко знайти через пошук, бо воронка зовсім інша, тому спробуйте знайти конкурентів в соцмережах, в описі вони часто залишають посилання на сайт.
  • Конкурси, рейтинги (залежить від ніші). І в таких списках можна шукати, тим більше це додатковий критерій для аналізу.
  • Запитати у цільової аудиторії. Якщо паралельно з аналізом конкурентів ви проводите інтервʼю, додайте запитання про конкурентів, заодно довідаєтесь, якої думки про них ЦА.

Критерії аналізу та збір інформації

Повністю визначити всі критерії вийде тільки після того, як побачите всіх конкурентів, а також залежно від цілей аналізу, але накидаю вам основні ідеї.

  • Позиціонування, як компанія себе подає, що говорить про себе, ким себе вважає, скільки років на ринку. Зазвичай пишуть на головній сторінці або «Про нас».
  • Продукт/послуга. Що клієнт продає, як сегментує свій продукт, як його називає, як подає, яка продуктова лінійка, який основний продукт, чи є додаткові і т д.
  • Ціни 
  • Воронка продажу. Тут залежить від того, що вам потрібно. Можна дивитись воронку загалом, а можна тільки в рамках сайту: як ведуть юзера до цільової дії, яка цільова дія: це форма зворотнього звʼязку чи покупка через корзину.
  • Оцінка зручності та привабливості сайту в цілому.
  • Структура сайту. З яких розділів і блоків складається сайт, яка ієрархія між ними.
  • Функціонал сайту. Які функції використовують на своєму сайті конкуренти, як ці функції впливають на user flow та воронку.
  • Комунікація. Проаналізуйте тексти конкурентів, який тон спілкування вони використовують, як відповідають на коментарі, від чийого імені.
  • Інші платформи присутності. Загальна картина не буде зайвою, а якщо конкуренти показують себе в інших місцях, варто на це подивитись.
  • Джерела трафіку і його кількість. Можна знайти за допомогою парсингових сервісів.
  • Показник відмов на сайті. Можна знайти за допомогою парсингових сервісів.
  • Аудиторія. Можна знайти за допомогою парсингових сервісів. Зазвичай подається в форматі гео.
  • Соцмережі. Тут в цілому все те саме, що зі сайтом, адже це інша повноцінна платформа присутності.
  • Рекламна активність. Перегляньте, де рекламуються конкуренти, які креативи використовують, які офери, на яку платформу переводять аудиторію.

Для збору інформації мені найзручнішим форматом виявилась звичайна гугл таблиця. Там я розписую всі критерії і збираю до них інформацію по кожному конкуренту. Такий формат дозволяє бачити цілу картинку і порівнювати дані між собою.

Аналіз та висновки

Тут вже все дуже індивідуально і як завжди все залежить від цілей дослідження. Структуруйте інформацію, виділіть найважливіше, зафіксуйте інсайти в окремому стовпці таблиці. Кластеризуйте конкурентів, виділіть лідерів на ринку, локальних, прямих і непрямих конкурентів. Пройдіться по кожному конкуренту і виділіть сильні та слабкі сторони. 

Важлива рекомендація: додайте в таблицю також свого клієнта і заповніть всю ту саму інформацію про нього. Так ви зможете краще порівнювати і його переваги та недоліки покажуться самі по собі.

Ось так от вийшла стаття, дуже сподіваюсь, що вона стане комусь у нагоді. А якщо вам потрібна буде допомога з аналізом конкурентів, то напишіть мені в ТГ @anzhelachuma і я подумаю, чи хочу я вам допомогти 😁

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

8 Коментарі

Не стаття, а золото. Кожен розглянутий пункт може знадобитись і вплинути в результат. До того ж і пояснено без води, особливо сам пошук описаний дуже широко. Про рейтинги та парсинг чи показник відмов сайту навіть ніколи не задумувався, але іноді це може буди важливо.
Дякую за статтю, тепер хочеться ще...

avatar
Анж
3 months ago Author

Дякую дуже, сподіваюсь допоможе в роботі

avatar
Diana
3 months ago

З чого краще почати аналіз конкурентів, якщо це магазин з товарами ?

avatar
Анж
3 months ago Author

В комерції найбільша увага падає на функціонал сайту, особливо, якщо товарів багато. Рекомендую, звернути увагу на те, які фільтри і режими сортування використовують конкуренти, яку структуру карток у каталозі вони використовують, як виглядає корзина і такі функції, як "улюблене", "порівняти" та ін.

avatar
Alla Ivankiv
3 months ago

Якщо робити це як окрему послугу або просто підсумовувати, то який обсяг+- виходить сторінок?

avatar
Анж
3 months ago Author

Сторінок чого?

Зазвичай у мене виходить детальна таблиця на кілька вкладок і окремий текстовий документ-звіт. Там вже як піде, залежить від ніші, кількості конкурентів і деталізації, сторінок 20-30 може бути.

avatar
Ірa
3 months ago

А чим відрізняється сайт аналог від конкурентів?)

avatar
Анж
3 months ago Author

Найчастіше конкуренти і є сайтами-аналогами, але можуть бути виключення. Наприклад, ми проводили дослідження для регіональної платформи. Сайтами-аналогами виступали подібні платформи з інших регіонів, але вони не конкурували між собою. За увагу споживачів наша платформа змагалася з іншими сайтами в тому ж регіоні, які закривали ту саму потребу, але не були платформою регіонального рівня, тому виглядали по-іншому, мали іншу структуру і вимоги.

Зазвичай, така ситуація виникає у нестандартних нішах, але пильність краще не втрачати.