Таргетинг та SMM
Написано в Таргетинг та SMM
avatar
7 хвилин читати

Як шукати клієнтів по таргету? Детальний розбір проблеми від А до Я.

Як шукати клієнтів по таргету? Детальний розбір проблеми від А до Я.

Кожного дня я стикаюсь із проблемою новачків, дуже багато людей після курсів, навіть приблизно не розуміють, де їм шукати клієнтів по таргету?

При цьому, скажу чесно, методи, які вони використовують для пошуку та кількість часу, який вони витрачають на стільки незначні, що не дивно, що нічого не виходить із цього.

Тут мав бути скрін:

- А скільки розсилок на день ви робили?

- Ще не робили

але мемаси будуть пізніше

Далі я розберу детально який має бути алгоритм в голові, щоб ваші пошуки мали сенс і ефективність.

Для чого мені клієнти?

Багато із новачків мають якийсь робочий бекграунд, хтось переходить із інших професій, хтось хоче працювати і навчатись, багато хто думає, що фріланс - це легко (особливо, коли на курсах про це всі кажуть), але ви маєте зрозуміти для чого вам клієнти? Щоб заробляти собі кишенькові гроші чи щоб таргет був для вас основною професією? 

Таргетолог і його перша оплата (кишенькові гроші) за клієнта
Таргетолог і його перша оплата (кишенькові гроші) за клієнта

Після осягнення простої істини, що таргетолог - це така сама професія як і всі інші, яка потребує багато часу, ви почнете більше часу витрачати на пошуки і тестити різні методи.

Додам головний принцип своєї роботи: клієнти - це не ваші роботодавці, це по суті партнери, які платять вам оплату.

Вважайте себе частиною бізнесу, а не "моментом" у житті компанії.

Закрити по більше і не думати про LTV - це також одна із головних помилок початківців, бо після ейфорії до вас прийде розчарування, а це досить жорстко може вдарити по вашому психологічному здоровʼю.

Скільки клієнтів мені потрібно?

Ти новачок? Береш за проект 200 баксів? Скільки тобі треба для комфорту?

5 проектів по 200 - це 1000 на місяць на старті, думаю буде окей. Давай подумаємо яка може бути конверсія у тебе у закритого клієнта?

Це ваш клієнт, який у вас вірить більше ніж ви
Це ваш клієнт, який у вас вірить більше ніж ви

Давай скажемо 10% із лідів, які пішли із тобою на контакт, тобто щоб закрити одного, тобі треба 10 лідів, а 5 закритих  - це 50 лідів.

Рахую все на пальцях, щоб було зрозуміло до чого я веду.

Ось ми визначили, 50 лідів, що таке 50 лідів?

50 розсилок? Ні 

50 залишених вакансій на біржах фрілансу? Теж ні

50 вхідних лідів на лідформу у ФБ? Це вже ближче

Тобто у різних методах залучення клієнтів якість буде відрізнятись і треба буде покращувати скрипти, тексти і саму рекламу.

Тому маємо розуміти, що пару тижнів нам прийдеться попотіти у пошуках реальних клієнтів, відсилаючи сотні пропозицій, запускаючи десятки реклам і роблячи купу монотонних дій, щоб знайти наших 5 клієнтів і закрити наші потреби на перші місяці.

Методи пошуку клієнтів по таргету

Перейдемо безпосередньо до методів пошуку і детально розберемо кожен із них, щоб закрити це питання раз і назавжди.

Ситуація смішна, але реальна
Ситуація смішна, але реальна

Для себе я виділяю такі методи:

  1. Інста розсилки;
  2. Таргет на себе;
  3. Чати;
  4. Біржі;
  5. Друзі, друзі друзів, знайомі;
  6. ОЛХ;
  7. Карти гугл;
  8. Офлайн точки;

Їх звичайно може бути безліч, але по суті своїй вони мають спільні методи і ми зупинимось саме на тих, які приносили мені закритих клієнтів.

Розсилки в інстаграм

Ми можемо працювати як із свого акаунта, роблячи по 20-30 смс на день, так і замовляти або самостійно робити спам розсилку.

У чому плюси методу?

Визначаєш нішу із якою хочеш працювати, пишеш під неї персоналізований текст - відправляєш. Якщо ти робиш через прогу, то можеш на день робити і 1000 смс.

Мінуси

Відкриття ваших повідомлень буде залежати від того, що комусь буде не цікаво, а у когось вже є таргетолог, по суті це ті самі холодні дзвінки.

Моя рекомендація

Намагайтесь у розсилці показати, що ви хочете вирішити проблему бізнесу, а не розказуйте про себе. Бізнесу не дуже цікаво хто ви і що ви, якщо ви не зможете дати результатів.

Таргет на себе

Один із найкращих методів, так як клієнт приходить до вас самостійно - реагуючи на ваш офер. Щоб зрозуміти, що запропонувати клієнту - проаналізуйте ринок і зробіть щось унікальне, що буде виділяти вас серед конкурентів.

Які цілі обрати при запуску реклами?

Повідомлення в дірект - підготуйте і оформіть профіль, щоб на ньому було достатньої інформації про вас, над чим ви працювали і що ви робили.

Лід-форма - можете збирати як номери так і мессенджери клієнтів. Тут у вас такоє має бути скрипт розмови чи переписки. Робіть лід-форму із додатковими питаннями, щоб відсіяти спам.

Конверсія на сайт - замовте собі сайт, розкажіть на ньому чим ви можете бути корисні, додайте кейси. Ставимо піксель, налаштовуємо конверсії і погнали.

Чати

Перше правило клубу: Не робіть розсилки у чатах таргетологів про те, що ви таргетолог. Це крінж! 

Ви можете відповідати в чатах і вас хтось порекомендує або клієнт вас сам знайде, або побачите в цих чатах вакансії про пошук клієнтів.

Краще шукати у різних бізнес-чатах, де сидять або клієнти або ті хто шукають підрядника.

Я сам із 2018 року тусуюсь у чатах, працює дуже добре як для медійності так і для рекомендацій. Багато клієнтів приходило саме із чатів ТГ.

Біржі фрілансу

Всі біржі схожі між собою по формату закриття клієнтів, клієнти виставляють вакансії - ви відправляєте інфу, що можете допомогти йому. 

Після цього вас вибирають із 10-100 спеціалістів, які подали заявки на цю вакансію.

Яким чином ви можете конкурувати із досвідченими спецами?

По-перше, високий рейтинг на біржі - це не завжди показник. Бувають, що клієнти хочуть працювати із моноспецом, без участі агенцій, яких зараз стало дуже багато.

По-друге, демпінг не завжди гарне рішення, адже низька ціна з вашої сторони - це показник новачка, а із сторони клієнта - відсутність грошей, а відповідно бюджету на рекламу. 

До речі, одного із крупних клієнтів я вичепив на українській біржі. Про це писав у своєму кейсу.

Останні 4 пункти я не буду розділяти, а розкажу про кожен пару слів, адже методики в них дуже схожі на ті, що я розповідав вище.

Так, мені просто лінь розписувати далі
Так, мені просто лінь розписувати далі

Друзі - тут все досить просто, у кожного із вас є телефона книга, наберіться сміливості і подзвоніть їм із пропозицією налаштувати таргетовану рекламу, якщо їм не потрібно, попросіть їх, щоб якщо комусь буде необхідно, вони згадали про вас.

ОЛХ - це по суті та сама біржа або сайт про вас. Розкажіть про себе та чим можете допомогти із якими проектами працювали і тд.

До мене пару разів на місяць приходять клієнти саме з ОЛХ, тому не варто відкидати це варіант, навіть якщо ви думали, що він не працює.

Гугл карти - шукайте бізнеси із якими хотіли б працювати і телефонуйте їм. Тут застосовуйте скрипти розсилок та розмов із клієнтами, які прийшли до вас з реклами.

Офлайн точки - уявіть, що хтось приходить у ресторан і питає адміністратора. Він підходить до вас і ви питаєте чи не потрібен їм таргетолог?

Страшно? Буває. Але я так ще у далеких 2018-2019 роках закривав клієнтів у тих самих клубах. Теорія робоча, все залежить від вас.

Основні поради таргетологу для пошуку клієнтів

Я міг би написати нудні пункти, по типу прописати свою ЦА і тд, але ми зробимо простіше, я напишу те, що дозволило мені робити все органічно і при цьому качати медійку:

  1. Оформіть профіль в інстаграм, не робіть його вилизаним, будьте справжніми.
  2. Зберіть всі варіанти прикладів розсилок і зробіть щось своє. Робіть мінімум 20-30 розсилок або холодних дзвінків на день.
  3. Заведіть акаунт на BAN.MEDIA. По-перше - це круто. По-друге, статті індексуються.
  4. Зробіть карточку товару на ОЛХ. Воно їсти не просить, а клієнти будуть капати.
  5. Зберіть референси реклами та сайтів, які вам подобаються.
  6. Будьте активними в чатах, хай про вас знають люди.
  7. Не бійтесь, не розчаровуйтесь, не опускайте руки.

Висновки:

Можна довго обговорювати методи пошуку клієнтів для таргетолога, але я скажу просто одну фразу: Шукайте можливості і все буде.

Дякую, що дочитав! Підписуйся на мене, тут буде багато цікавого про таргет і не тільки!

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

19 Коментарі

avatar
Alla Ivankiv
3 months ago

Окремий лайк за смішні меми. Можу ще від себе додати - якщо кличуть на якісь веби/виступи ітп обов'язково йдіть, навіть якщо думаєте що у вас недостатньо досвіду, з них теж потім приходять клієнти

avatar
Роман Корчак
3 months ago Author

Правильно, приходьте до мене на прямі ефіри у гості і будуть вам теж писати клієнти як Аллі)

avatar
Анж
3 months ago

Нарешті можна буде просто скидати посилання на статтю, в якій все зібрано!

avatar
Роман Корчак
3 months ago Author

Дякую! Радий це чути

Стаття топ, погано, що я її ще років п'ять назад не прочитала, коли не знала як шукати клієнтів. Довелося самій думати і набивати шишки.
Інстаграм розсилки не люблю, а от олх в мене круто працював по залученню клієнтів. В середньому 3-5 дзвінків мала в день.
Ще я використовую Фейсбук групи та лідерів думок, часто коментую.
Дуже добре працюють офлайн зустрічі, бранчі, курси. Де всім розповідаю хто я та чим займаюся.
Не соромлюся наявних клієнтів запитати чи не потрібен таргетолог їм знайомим та прошу мене рекомендувати. Ще не один не відмовив.
Мій перший клієнт - це був знайомий, у якого був магазин техніки, а от школу англійської, яку я вела три роки - це школа мами з гуртка по футболу, де займався мій син.
Дуже часто новачки бояться проявлятися, але раджу не упускати можливості розповідати хто ви та чим займаєтеся. Всім бажаю вдалих пошуків та багато клієнтів 😊

avatar
Admin
3 months ago

👏🏻👏🏻👏🏻

avatar
Роман Корчак
3 months ago Author

Де твоя стаття на ban.media?)))
насправді все правильно, щоб про тебе хтось дізнався, треба про себе заявити

avatar
Максим
3 months ago

Мемасіки про мене:)

Стаття імба, візьму деякі методи в свій арсенал

avatar
Роман Корчак
3 months ago Author

Старався)

Давай, напишеш вийшло чи ні)

Він не написав, але знай, що в нього вийшло

avatar
Роман Корчак
3 months ago Author

Точно? Бо я вже йду перевіряти

Прийшов?

avatar
Ірa
3 months ago

Про чати — топ) За кілька місяців в чатиках отримала 25+ заявок щодо співпраць без жодної розсилки (і це не враховуючи тих, хто просив навчити арбітражу 😂 ) Тому всі хто в пошуках клієнтів - обов'язково юзайте, та й всі хто не в пошуку - теж. Нетворкінг - це супер ріст

avatar
Роман Корчак
3 months ago Author

Чати сила 💪🏻
На мій погляд спілкування в чатах закриває багато питань😉

avatar
Анж
3 months ago

Скільки людей ти вже навчила арбітражу? Коли наступний потік? Як можна записатись? Хочу забронювати місце. Бо я вже багато курсів проходила по арбітражу, але все не те(((

avatar
Роман Корчак
3 months ago Author

Ведіть переписки в ЛС, це вам шо чат!😂

avatar
Ірa
3 months ago

Всі, чиї імена в медійному шумі асоціюються з арбітражем — мої учні, Анжело)