avatar
5 хвилин читати

Ґік: Справжня Історія, яка почалася з ідеї

Ґік: Справжня Історія, яка почалася з ідеї

Привіт, спільното! Я RP і я власник проєкту «Ґік». Хочу поділитися з вами моєю історією у світ арбітражу трафіку і становлення нової української спільноти і медіа-платформи.

Початок Шляху

Перша думка про щось подібне у мене з’явилась приблизно через місяць після початку повномасштабного вторгнення русні. Зрозуміло, що тепер  мови бути не може про спільну роботу чи якесь спілкування в арбітражних чатах. Тому я вийшов з усіх руснявих чатів, як це зробила більшість українців.

З часом зрозумів, що не вистачає звичного спілкування, немає кому поставити своє запитання. Це стало моментом, коли я усвідомив необхідність змінити підхід до комунікації в арбітражних чатах. Важливо було створити місце, де кожен відчував би себе як вдома, без будь-якої згадки русні, без їхніх провокаційних повідомлень і безкінечних тупорилих смс.

Десь влітку я запропонував Алексу зробити спільний проєкт, але на той час він сказав, що не мотивований щось робити і після його минулих проєктів немає бажання створювати щось нове. Але він пообіцяв, що якщо проєкт буде дійсно крутий, то він обов'язково підтримає його. З цього часу я почав продумувати як все це повинно виглядати і працювати. Я розумів, що не хочу просто звичайний чат, як у всіх інших. На той час всі відомі чати (русняві) ніби вмерли, активність була наближена до 0 (вона і досі залишається на тому ж рівні).

Час йшов, думок було багато, ідей було багато, але концепту як це все виглядатиме досі не було. І ось в один осінній день телеграм випускає оновлення, де додає чат-форуми. Я подумав: «Хм, круте оновлення, стільки інформації можна згрупувати в одному місці». 6 листопада я створюй чат, накручую туди 200 ботів (так, так, довелось накрутити ботів, бо тоді доступ до цього чат-форуму був лише за наявності 200 підписників (яких я відразу видалив), а зараз це вже не потрібно) І починаю вивчати це, продумую гілки які будуть в ньому, паралельно думаю, яка назва буде і який логотип створити. Виходить, що від задуму до реалізації пройшло приблизно пів року.

Я обговорював ідеї з людьми, які мали досвід ведення арбітражних каналів і чатів. Всю роботу я виконував сам, без команди, без бюджетів, проте мене підтримували друзі-арбітражники. З кимось я був знайомий раніше, з кимось познайомився вже під час повномасштабної війни. Вони, так само як і я, шукали і чекали на подібне ком’юніті. Більшість з них і досі допомагають мені в ком'юніті. Це адміністратори, модератори і люди, які просто підтримують бесіду в чаті, відповідають на запитання і допомагають новачкам.

Цікавий факт: поради Alexа допомогли створити «Ґік», а «Ґік» змотивував Alexа зробити ban.media

Мовна Політика

Я навмисно виділив це окремим пунктом. Це важливе питання, яке постійно обговорюється. Це те, що нав’язала нам русня і що дуже вправно використовує дотепер. Наша спільнота не має жорстких правил щодо мови спілкування. Я вірю, що кожен повинен самостійно вирішувати, якою мовою розмовляти. Важливо підтримувати відкритість і повагу до особистого вибору кожного.

Чи потрібно переходити на українську? Так! Чи повинні інші люди вказувати комусь, якою мовою розмовляти? Ні! До цього кожен українець має дійти самостійно.

Назва і Логотип

Я не хотів називатись просто «Арбітраж трафіка: дейтинг, гемблінг» тощо. Це все виглядало не гарно і без ідеї, а моя ідея була в тому, щоб люди казали «Піду в *назва чату*, там допоможуть». Назву я хотів виключно українську, тому відкривши словник українських слів я почав шукати. З десятки відібраних слів я звернув увагу на слово «Ґік» і подумав, що може бути більш українське, ніж використати нашу українську букву Ґ. Почав гуглити, чи підійде мені це по сенсу. І ось пояснення від гугла:

Цифри які ви бачите на фоні, це слово «UKRAINE», перекладене в двійковий код.
Цифри які ви бачите на фоні, це слово «UKRAINE», перекладене в двійковий код.


Ось так я і підібрав назву для майбутнього проєкту. Залишився логотип. Я дуже прискіпливий до дизайну і завжди знаю, що якщо щось робити, то робити це гарно. Нагадаю, що команди в мене немає і я почав сам робити його. Довго про це розписувати не буду, а просто покажу, як виглядали перші логотипи. 

Останній варіант логотипу був створений моєю дружиною за швидким ескізом на звичайній серветці, яка була під рукою. Простий, лаконічний і з українською символікою. 

Запуск

11 листопада 2022 року я запустив перший український чат-форум з арбітражу трафіку. Це був інноваційний чат, який дозволяв ставити запитання, ділитися знаннями і спілкуватися з однодумцями у зручному форматі. Моєю метою було не лише популяризувати арбітраж, але й об'єднати українську спільноту в цій сфері. Основний меседж — це відмова від будь-якої співпраці з РФ у зв’язку з війною.

Трішки статистики в скрінах, яку я зберігав на гарні цифри, якщо не пропускав. Це показує, наскільки арбітражникам потрібна була українська спільнота.

8 грудня 2022
8 грудня 2022
12 грудня 2022
12 грудня 2022
8 лютого 2023
8 лютого 2023

За 3 місяці від запуску без проплаченої реклами дійти до 1000 підписників — це, як на мене, непоганий результат. Звісно, я дякую всім тим, хто підтримував розміщенням Ґіка на своїх канал і у своїх чатах. Така підтримка була дуже важливою. Цей ріст мотивував мене постійно покращуватись. Ну і дякую всім людям, хто підписувався і писав позитивні відгуки про ком’юніті, яке я створив.

Розширення та Розвиток

Цифра в ком’юніті вже наближалась до 2000 людей і запитань в чаті ставало все більше. Я зрозумів, що надати місце для спілкування це добре, але треба, щоб була й інформаційна складова, аби надавати корисну інформацію і розвивати нашу спільноту.

На той час я писав деякі статті через телеграф і публікував в ком’юніті, але це виглядало не дуже. Мені не подобався формат телеграфа. І я почав думати, як це можна поліпшити. Платформи, схожі на телеграф, але з ширшим функціоналом, були руснявими і, звісно ж, використовувати їх я не міг і не хотів. Зрозумівши, що нічого схожого, але українського немає, я вирішив спробувати зробити своє місце, де я зможу писати гарно оформлені статті і публікувати для ком’юніті. Так я почав розробляти своє медіа. Це було десь на початку березня. Знову ж таки, не маючи команди, я почав розбиратись як мені це зробити самому, а всі нові знання застосовував на практиці.

І ось через півтора місяці, 17 квітня 2023 року, я зробив ще один важливий крок — запустив медіа-платформу uageek.media. Тут ми розповідаємо про affiliate-маркетинг українською, публікуємо статті, новини, інформацію про вакансії, партнерські програми, рекламні мережі та сервіси. Так Ґік перетворився на повноцінний медіа-проект з власною спільнотою.

Команда

З запуском медіа я зрозумів, що мені потрібно більше якісного контенту, щоб це виглядало професійно і гарно. Я згадав, що колись давно я грав в фортнайт і познайомився з дизайнером. Я бачив його роботи і знав, що він професіонал своєї справи. Написав йому, поспілкувались і я запитав, чи зможе він робити мені банери для мого медіа. Він погодився і розробив новий логотип. Той самий, що ви зараз бачите в  «Ґік». А ще зробив декілька тестових банерів, від яких я був у захваті. Ми почали працювати і в якийсь момент, в нашому спілкуванні, я дізнався про те, що його дружина копірайтер. І я подумав: «Вау, оце підфартило». Він дав її контакт, ми з нею списались, домовились про тестову статтю. І ось вона надсилає її і, на жаль, я розумію, що це все не те. Не інформативна, пуста стаття. І це логічно, бо вона в цій сфері не працювала і взагалі тільки дізналась про неї.

Я розумів, що знайти копірайтера в цій ніші дуже складно. Тому ми прийняли рішення, що я поясню всі деталі цієї професії. Дам їй основнні поняття і, що найголовніше, час, аби вона розібралась у всьому. 

По кожній статті, яку вона написала, я консультувався з людьми, які точно розуміються на цьому, а їхні пояснення передавав їй. Щоб кожна наступна стаття ставала ще кращою, а інформація була корисною для всіх наших читачів. Так і утворилась наша міні-команда, з якою я досі працюю.

***

Отже, дорогі друзі, така моя історія і шлях, який ми пройшли разом з проєктом «Ґік». Від простого чату до медіа-платформи, ми перетворились на міцну спільноту, яка єднається навколо спільних цінностей та інтересів. Я вдячний кожному, хто приєднався до нас за цей час, хто підтримує та допомагає розвивати «Ґік». Ми зробили це разом, створивши щось справді унікальне. Це наша маленька перемога і підтвердження того, що навіть у найскладніші часи ми можемо об'єднуватись і розвиватись. Дякую за вашу підтримку та віру в проєкт «Ґік». Це тільки початок нашої спільної історії!

***

А ось тут різні посилання на "Ґік":

Media - https://uageek.media
Telegram - https://t.me/uageek_media
Instagram - https://www.instagram.com/uageek_media

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

11 Коментарі

Ваш проект — це те, чого так не вистачало ринку на початку повномасштабки

Давайте розйобувати ринок разом

avatar
Ґік
4 months ago Author

Дякую) Працюємо вже в цьому напрямку 😉

Знайомий особисто з RP. Зустрілись якось в Макдональдсі випадково, поїли бургерів. Судячи з його апетитів, він легко може стати топ-1 медіа у світі. Ця людина з тих, хто розпалює сире вугілля і роздмухує смачний кальян. Бажаю Ґік-медіа крутого розвитку і найкращого ком'юніті!

Ну ясна, ну і їж свої Макдональдси

avatar
Ґік
4 months ago Author

Дякую, друже ❤️

avatar
Morty
4 months ago

🔥🔥🔥

avatar
Alla Ivankiv
4 months ago

Так тримати!

avatar
Tanya
4 months ago

Була рада долучитись до запуску uageek.media 🙂

avatar
Ґік
4 months ago Author

Дякую за твій вклад 🤝