avatar
1 хвилину читати

Шейв в арбітражі: міф чи реальність

Шейв в арбітражі: міф чи реальність

Привіт, на зв'язку Трафік Трікстер, і сьогодні розкажу трохи за той сумнозвісний шейв.Навіть кавоварка в твоєму офісі знає, що шейв (від англ. shave — зрізати, голити) — це спосіб обману affiliate-партнерів зі сторони рекламодавця (рекл або пп), при якому частину вашого трафіку без сповіщення зрізають.

➡️ Як це відбувається?

ПП "ховає" на своїй стороні зі статистики частину трафіку від вебмайстра. При цьому ошуканий веб не має жодної технічної можливості це перевірити. Ні в статі пп, ні в трекері, ні в кабінеті трафік сорсу цього побачити неможливо, тому що події не передаються по ланцюгу постбеків (всю технічну частину не бачу сенсу пояснювати).

➡️ Які причини та передумови шейву?

  • Перша і найголовніша причина — пп помийка, яка викачує гроші з вебів допоки не схлопнеться. Будьте впевнені, до 100% руснявих пп вас шейвить, ну і усілякі пп з дивними назвами, сумнівною репутацією, малою медійністю теж скамлять вас. Відомі, надійні та медійні теж можуть, але їм хоча б є, що втрачати. Тому або це дуже точкові дії, або їх взагалі нема.
  • Ви віднесені до "нижчої" ̶к̶а̶с̶т̶и̶  категорії.
    ПП розбивають вебів на категорії в залежності від їх походження (ага), джерела трафіку, об'єму трафіку, його якості, вашої підозрілості, терміну співпраці і тд.
    І якщо веб в "найгірших" категоріях, і це пп-шарашкіна контора, то відсоток шейву вам вмажуть найбільший, ще й автоматичний, а не ручний/ситуативний.
    Тобто ваш любий афф менеджер зайде на платформу і поставить автошейв, наприклад, на 25%. І "бриття" буде відбуватися рандомно відносно вашого трафіку, десь мінус 2 ліди, десь 0. Рандомізація допомагає шахраям остаточно замісти сліди злочинної діяльності.

  • Третя причина доволі спірна в плані моралі. Це обоюдний обман.
    ПП аналізує трафік і бачить, що веб підмішує до живого трафіку фродовий.
    Тут три основні варіанти подій:
    а) веб з нижчої категорії — блок
    б ) надати вебу фронд-репорт та зрізати фродовий трафіку офіційно, виплативши лише кошти за реальний трафік. При цьому прийти до спільної згоди більше не повторювати такий неприємний досвід.
    Великий ризик посваритися та втратити ображеного напівфродера.
    в) якщо веб дає стабільно хороші об'єми з непоганим трафіком. З таким не хочеться розривати стосунки, але і віддавати йому халявні 20% за фродові ліди не хочеться. Врубаємо йому % шейву, який дорівнює середньому % його фрод-трафіку. Вуаля! ПП не в мінусі, відносини збережені, ще й вебмайстер щасливий, бо думає, що він майстер намахування і ніхто навіть не підозрює про його брудні справи 😁
***

➡️ Як вберегтися від шейву?

На 100% ви себе ніяк не збережете, і не зможете довести факт таких дій. Якщо ви думаєте, що можна запустити одну зв'язку на однакові офери в різних пп і спіймати цих негідників на гарячому, то вимушений вас розчарувати, воно так не працює. Тільки самі себе заплутаєте.

Так от, антишейв правила:

  1. ПП одноденки йдуть лісом. Працюйте з компаніями, які на ринку від 1 року.
  2. Онлі медійні пп. 
    На сайті компанії лише посилання на менеджерів (звісно без реальних фото, прізвищ, контактів, наприклад, особистого LinkedIn-у) і пошта зі скайпом? — лісом!
  3. Витікає з медійності: представники пп відвідують офлайн-івенти. Дуже бажано, щоб це були не лише рядові співробітники, а й іноді керівний склад компанії. В ідеалі овнери.
  4. Компанія має розвиватися і це має бути видно загалу.  Тобто ви заходите на їх сайт, соцмережі, і бачите новини про апгрейд сайту, нові підпроєкти, організацію публічних активностей, початок співпраці з новими партнерами (відомими, надійними, медійними та довгоживучими).
    Про що це говорить?  Звісно про те, що компанія інвестує в своє майбутнє, а значить, дорожить ним. 
    Такій компанії ні до чого втрачати репутацію заради вкрадених п'яти копійок у веба з дейлі бюджетом 20$.

Шейв є частиною арбітражної реальності, і невідомо, чи зникне він коли-небудь як явище.
Бережіть свої важко зароблені грошики і не гоніться за супер-пупер умовами від сумнівних тіпів 😉

Приєднутесь до мого Telegram-каналу Traffic Trickster (клікабельно)

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media
0 Коментар