Таргетинг та SMM
Написано в Таргетинг та SMM
avatar
2 хвилин читати

Як оцінити свої послуги таргетологу

Як оцінити свої послуги таргетологу

Як оцінити свої послуги таргетологу

Не знаю як вам, але мені спочатку було важко встановити ціну на свої послуги. Тому хочу поділитись з вами як я роблю це зараз, коли мене наймають проєктно на фріланс (з інхаус довготривалою роботою я оцінюю вже дещо інакще).

Трохи математики

По-перше, дайте собі відповідь "скільки ви хочете заробляти?".

Розумію, це досить особисте питання і часом навіть ми самі про це не задумувались.

Для цього треба порахувати скільки грошей нам потрібно на життя, щоб покрити особисті витрати, такі як оренда чи іпотека, їжа, одяг, відпустка тощо. Це ваші витрати. Саме стільки коштує ваше життя певного рівня. Якщо хочете покращити своє життя, наприклад, щодня в кафе навпроти купувати найдорожче тістичко, а не раз на тиждень - включіть це у свої витрати. Моя порада, закладіть собі ще 10% на те, що ви забули.

Після цього вам потрібно зрозуміти свою ефективність. Яку кількість клієнтів ви одночасно можете вести? Ще й бажано лишаючись при здоровому глузді (моя стеля 4 клієнта, на 5 я починаю повністю сипатись).

Далі відбувається перевірка реальності. Наскільки ймовірно вам отримати таке життя за таку роботу.

Я розумію, що можна знайти клієнта, який заплатить скільки завгодно, але чим вищий чек, тим складніше такого знайти. Тому тут будемо говорити про реальність отримати клієнта без потреби шукати 40 років.

Для розуміння реалістичності треба зрозуміти наскільки сильно ми вибиваємось з ринку. Беремо нашу цифру витрат ділемо на кількість проєктів та порівнюємо цифру з конкурентами. На цьому єтапі ви зрозумієте, що це досить складно.

Конкуренти бувають дуже різні, легкого способу визначити їх ціну немає та й бажання витрачати місяці на аналіз теж немає.

Для початку варто зрозуміти, що в нас є три різні типи конкурентів:

  1. Прямі конкуренти: фрілансери, які схожі на вас.
  2. Непрямі конкуренти: фрілансери, які дещо відрізняються від ваших, але пропонують подібні послуги.
  3. Конкуренти на заміну: інхаус спеціалісти.

Ми маємо себе порівняти саме з прямими конкурентами. Для цього знайдіть 3-5 спеціалістів вашого рівня та регіону та візьміть середню цифру. Саме цю цифру ми будемо порівнювати з нашою. 

Що робити, якщо наша вартість сильно відрізняється від конкурента?

Це погано. При чому, що якщо в меншу, що якщо в більшу. 

Якщо ви дешевші за решту спеціалістів приблизно вашого рівня й досвіду - то це можна робити лише якщо ви хочете швидко отримати багато досвіду на старті. Щоправда, скажу вам по секрету, досвід цей буде досить негативний, бо знайдете ви в основному жмикрутів, які не дадуть вам розуміння роботи з нормальним бізнесом. До того ж, частину бізнесів ваш замалий чек може відлякувати, бо стереотип дешевий = поганий є в багатьох з нас. Наприклад, я б таргетологу за 100$ не довірив би навіть скріншот рекламного кабінету зробити, не те що запустити кампанію. Хоча, я розумію, що це може бути просто не амбіційний таргетолог.

Рішення тут досить просте - не демпінгувати, а трохи підвищити чек.

Якщо ви дорожчі за решту спеціалістів то тут складніше. Є декілька рішень:

  1. Додати свою унікальність. Наприклад, дуже популярною проблемою є комунікація між таргетологом та бізнесом. Ви можете зробити це своєю фішкою та обіцяти найбільш зрозумілі звіти, присутність на всіх потрібних мітингах і тд.
  2. Урізати свії витрати. Врешті-решт, можна купувати товари й по ціні тижня, чи не так?
  3. Оптимізувати свої процеси. Що саме у вас забирає найбільше часу? Як це можна прискорити? Наприклад, мій знайомий вирахував, що найбільше часу в нього займає розробка гіпотез для інших видів бізнесу. Саме тому він працює лише з одним видом та всюди використовує однакові напрацювання. Більше того, переговори з клієнтами значно спрощуються, коли вони бачать десяток кейсів саме з їх сфери.
  4. Стати краще. Окей, ви порівняли себе з джунами, вам не сподобались цифри. А що буде, якщо порівняєте себе з мідлами? Пропишіть, що вам треба вивчити, щоб піднятись на цю сходинку, які курси пройти. Можливо, це не завжди ріст вгору, а можливо, це вивчення певного інструменту, чи сфери бізнесу. Наприклад, кафе заплатить таргетологу менше, ніж юридична компанія, чи агенство нерухомості. Тож не бійтесь проходити курси.

Приклад

Ну і щоб підбити підсумок, давайте розберемо на дуже конкретному видуманому прикладі.

Дмитро подивився на статистику монобанку й побачив, що в середньому в місяць він витрачає 12 000 грн. Одна компанія потребує близько 10 кампаній на місяць, ведення  запск цих компаній в нього буде забирати близько 80 годин на місяць (по 2 години в день на перевірку, правки, звітність та аналіз це 5*2*4=40 годин і 4 години на те, щоб створити нову кампанію, продумати стратегію, ціль, созвони  з замовником і тд). Оцінивши свій вільний час, він прикинув, що зможе витрачати на роботу 160 годин на місяць (40 годин на тиждень, 8 годин на день). А отже Дмитро може вести 2 замовників на місяць.

12 000/2 = 6 000 грн

Знайшовши в інстаграмі таргетологів й проглянувши їх прайс в закріпленому Дмитро побачив, що середня вартість конкурентів 7 000 грн. Піднявши свою ставку до 6800 грн Дмитро швидко отримав нових клієнтів та може відкладати по 800 грн на навчання, щоб підняти свій рівень та брати з проєкту вже по 12 000 грн та мати змогу вести 3 проєкти.

Сподіваюсь, я вам трохи допоміг з ціноутворенням, ну а якщо ні - то не переживайте й ринок рано чи пізно вам допоможе.

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media
1 Коментар

Дуже цікава стаття та ніби проста математика, яку на жаль більшість спеціалістів не можуть скласти. Дякую!