Таргетинг та SMM
Написано в Таргетинг та SMM

Як релігія повʼязана з маркетингом, або чому ти купуєш те, що тобі не потрібно?

Як релігія повʼязана з маркетингом, або чому ти купуєш те, що тобі не потрібно?

Як релігія повʼязана з маркетингом, або чому ти купуєш те, що тобі не потрібно?

Зараз ви закидаєте мене каменями, за те що я порівняла Церкву з Digital індустрією, але ваш фідбек після прочитання чекаю у коментарях, обговоримо)

Розпочнімо з того, що поєднує ці дві сфери. Культура – це буде першим пунктом. Ви запитаєте, до чого тут це? Я поясню. Задача маркетолога, закохати людей у бренд/продукт/особистість/що завгодно. Якщо заглибитись, то віросповідні люди займаються тим самим. Мета – зацікавити людей, показати процес, дати трошки спробувати, і все – вони твої. Далі задачі також не відрізняються, релігія змушує вірити у все що транслює Святий Батько, а маркетолог – вірити у цінність продукту з рекламного оголошення. 

Добре, ви не згодні, їдемо далі. Перейдемо до теми емоційного зв’язку, який є основою обох напрямків. Вас змушують вірити, саме змушують, як би ви не говорили про зворотне (Саме так, як би прикро це не звучало), і це факт. А якщо говорити про аудиторію, то якщо вона не вивчала питання поведінкової психології, то навіть не замислювалась над тим, що її змусили повірити, або просто на просто не задумувалась про це. Релігія, якою б вона не була, впливає на емоційне сприйняття світу людей, надаючи їм почуття сенсу та належності. Маркетинг, аналогічно, прагне створити глибокі емоційні зв'язки зі споживачами, щоб зміцнити їхню лояльність до бренду. А якщо поєднати релігійні мотиви та маркетингові прийоми, то цілком вірогідно ви можете створити найвірнішого «адвоката бренду».

Пропоную перейти до наступного, не менш важливого пункту – цінності. Що це взагалі таке? «Довіра», «доброта», «чесність», «вірність» - ви досі не бачите взаємозвʼязку? Релігія є засобом об'єднання групи людей навколо спільних цінностей. Аналогічно, маркетинг може бути спрямований на створення спільноти споживачів, об'єднаних спільними переконаннями, інтересами та світоглядом, що сприяє формуванню певного комʼюніті, яке прагне отримати кожен бренд.

Власне, до чого ми приходимо? Відчуття потреби – ось воно. Церква змушує вас приходити щонеділі на всі свята, причащатись, вірити, цілувати ікону та віддавати десятину зі свого доходу. Люди вірять, що це дійсно необхідно і взагалі, то правильно і буде корисним у майбутньому! Що робить маркетолог? Ну, по факту те саме, тільки більш красиво завуальовано. Він змушує стежити за брендом, транслює ті самі цінності, в які вірить його ЦА, створює ПОТРЕБУ.  Так само як церква використовує релігійні обряди та традиції для утримання своєї аудиторії, маркетологи створюють креативні стратегії, щоб забезпечити сталий та безперервний інтерес та вірність споживачів до свого бренду чи продукту. 

Фінал. Хотіла б сказати, що методи однакові, але цілі різні, але й тут можна посперечатись. Залишу це питання відкритим, щоб ви могли висловити свою думку, а зробити це можна тут у коментарях

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

4 Коментарі

avatar
Анж
3 months ago

Так воно і є, формується емоційний звʼязок, лояльність, а потім споживачі встають на захист бренду, але коли відбуваються факапи, сильно розчаровуються.

avatar
Олег
3 months ago

Важко сперечатись, релігія дійсно поводить себе як агресивний гравець за аудиторію та географію. Не визнає своїх конкурентів і з несвідомого віку вже навʼязує де біле, а де чорне.

avatar
Анна
4 months ago

Інформативно! Дякую

avatar
Alla Ivankiv
4 months ago

Маркетинг - секта!