avatar
2 хвилин читати

Зберігай свою крипту як у швейцарському банку

Зберігай свою крипту як у швейцарському банку

В аффілейт інфопросторі є дуже багато різної інформації про сорси, бани, аккаунти, нюанси вертикалей та інше. Однак, дуже мало баєрів знає про те, як правильно робити найголовніше – безпечно зберігати свої гроші.

У цій статті ми розкриємо всі деталі та чесно без прикрас поділимося власним досвідом. Отож, давайте поговоримо про найпопулярніші види гаманців для крипти та їх переваги і недоліки!

Програмні кастодіальні

Binance, Bybit, Coinbase та подібні. 

Плюси:

  • Простота використання. Ці гаманці легко використовувати навіть якщо ви новачок.
  • Відновлення доступу. Якщо ви раптом забули пароль, можна звернутися до служби підтримки, і вони допоможуть вам усе відновити.

Мінуси:

  • Відсутність контролю над приватними ключами: Ваші приватні ключі зберігаються у сервісу, а це означає, що ви довіряєте свої гроші третій стороні.
  • Залежність від третіх осіб: Якщо сервіс раптом скамнеться або його зламають, ви можете втратити всі свої кошти.

Програмні некастодіальні

Trust Wallet, Exodus, MetaMask та подібні.

Плюси:

  • Контроль над приватними ключами: Тут ви самі зберігаєте приватні ключі, тому тільки ви маєте доступ до своїх криптовалют.
  • Приватність: Вам не потрібно надавати особисту інформацію, що робить цей вид гаманця більш анонімним.

Мінуси:

  • Ризик втратити доступ: Якщо ви забудете або втратите свої ключі, то доступ до грошей буде втрачено назавжди, і ніхто вам не допоможе їх повернути.

Апаратні гаманці

Ledger, Trezor та подібні.

Плюси:

  • Максимальна безпека: Приватні ключі зберігаються офлайн, на спеціальному пристрої, що робить їх майже невразливими для хакерів.
  • Захист від вірусів: Оскільки ключі не взаємодіють з інтернетом, шанси їх крадіжки через шкідливе ПЗ знижуються до мінімуму.

Мінуси:

  • Менш зручні: Для доступу до своїх грошей вам потрібен сам пристрій, що може бути незручно, якщо ви хочете швидко щось зробити.
  • Ризик втрати: Якщо ви загубите цей пристрій або він зламається, а у вас не буде резервної копії ключів, ви можете втратити доступ до своїх грошей.

Розберемо по факту, що краще обрати. Майже кожен починає свій шлях у крипті з відомих бірж на кшталт Binance, тобто програмних кастодіальних гаманців. Вони дуже зручні та мають додатковий функціонал як обмін та перевірка надійності крипти, але ні в якому разі не варто зберігати на них суму коштів, яку ви боїтеся загубити. У будь-який момент підтримка платформи може заблокувати ваш аккаунт і невідомо скільки займе його розблокування.

Непоганим рішенням є програмні некастодіальні гаманці по типу Trust Wallet. Вони вже мають досить непоганий рівень безпеки. Однак не виключений злам системи (як, наприклад траплялося у МетаМаск). Ще досить небезпечним є те, що будь-хто, хто знає ваш пароль від телефону, може отримати доступ. І боже упаси, ні в якому разі не встановлюйте Face ID!!! 🚨

Best choice – це, однозначно, апаратні гаманці, які дадуть вам максимальну можливу безпеку. Пристрій являє собою звичайну флешку з супер-захистом, на якій зберігаються ваші кодові слова. Наша рекомендація – Ledger. Краще за все брати модель Nano X, тому що у неї є Bluetooth і можна робити транзакції зі смартфоном. Nano S Plus дешевший варіант, однак обов’язково потрібен ПК. У комплекті йде сам пристрій та 3 папірця для запису своїх кодових слів. Треба розуміти, що сам пристрій по своїй суті просто зберігає твої кодові слова. 

А тепер, найнадійніший метод. По-перше, в наш є наш апаратний гаманець, який завжди з нами та використовується кожен день. По-друге, дуже рекомендуємо придбати аналогічний гаманець, налаштувати у якості резервного та сховати десь. Таким чином, навіть якщо ви загубили свій основний гаманець, у вас буде резервний. По-третє, папірці з кодовими словами потрібно зберігати у надійному місці. Наприклад, взяти у оренду скриньку в банку. Про всяк випадок можна орендувати й 2 скриньки, якщо є бажання. Таким чином виходить, що в нас є 3 методи доступу до крипти: основний, резервний та фізичний. Все що залишилось, це гарно запам’ятати свій пін-код із 8 знаків до апаратного гаманця та ніде не зберігати свої кодові слова у електронному форматі. Також, ми радимо обов’язково диверсифікувати свої збереження – зберігати крипту частинами на різних гаманцях. 

Використовуючи цю схему ви ніколи не втратите доступ до своїх грошей. Не будьте Волошиним 😉. Сподобалось? Став лайк і пиши комент, а ми пішли далі готувати супер-контент! 😎

CHAT | VACANCY

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media
0 Коментар