avatar
1 хвилину читати

Коли НЕ ВАРТО проводити дослідження

Коли НЕ ВАРТО проводити дослідження

Давно не було статті про дослідження у вашій стрічці, а так не можна! Сьогодні поговоримо про те, в яких випадках краще не проводити дослідження.

Я людина, яка завжди пропагує важливість і цінність досліджень і завжди буду це робити. Але при цьому я не заперечую того, що існують ситуації, коли дослідження не потрібно або не варто проводити. Я не підтримую «дослідження заради дослідження» і ви так не робіть. Ну все, закінчили з вихованням, переходимо до суті.

Не вмієте проводити дослідження

Це не означає, що не варто пробувати, якщо для вас це новий досвід. Але якщо у вас немає навіть приблизного розуміння аналітики, маркетингу і досліджень, то краще делегувати це професіоналу. Справа в тому, що неправильна інтерпретація даних може зіпсувати все дослідження, бо ви зробите некоректні висновки і ризик прийняти неправильне рішення збільшиться.

Результати дослідження ні на що не вплинуть

Це стосується в першу чергу власників бізнесу і всіх ЛПРів. Ну не замовляйте ви те дослідження, якщо вже й так прийняли рішення і ніяких рекомендацій все одно не послухаєте. 

Сюди відносяться також ситуації, коли у вас немає грошей, щоб після дослідження брати рекомендації в роботу. Краще тоді свої ресурси витратити на невеликі тести, користі буде більше.

Ви не розумієте, що досліджувати

Якщо ви не сформулювали чітко свої цілі і не розумієте, що вам потрібно дослідити, то це найгірший момент для дослідження. Не вигадуйте причин, коли виникне потреба, ви самі це зрозумієте. 

У вас вже є відповіді на запитання

Якщо клієнт добре знає свою аудиторію і ринок, має зібрану статистику, або, ще краще, попередні дослідження, то для чого витрачати ресурс, щоб знайти те, що вже є? Краще проаналізувати доступну інформацію і перейти до тестів.

Ціна помилки менша за ціну дослідження

Якщо ви розумієте, що тест гіпотез на практиці обійдеться вам дешевше за дослідження, навіть якщо гіпотеза не підтвердиться, то звісно переходьте одразу до тестів, не варто гаяти часу.

____________________________

На цьому все, цього разу не мучила вас великою кількістю інформації. Головний висновок: треба завжди думати головою, ставити собі питання «для чого?» і не робити щось тільки тому, що так хочеться/так модно/так сказала жінка друга брата вуйка собаки племінниці моєї сестри.

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

12 Коментарі

avatar
Diana
2 months ago

Підскажіть, якщо задача стоїть розробка сайту юридичної тематики для B2B, B2C з чого краще почати дослідження команді ?

avatar
Анж
2 months ago Author

Будь-яке дослідження потрібно почати з цілей і задач самого дослідження. Зрозумійте, яку інформацію ви хочете знайти і формулюйте гіпотези. Після цього вже вибираєте необхідний метод дослідження, за допомогою якого ви зможете цю інформацію знайти і підтвердити.

avatar
Ірa
2 months ago

Маркетингове дослідження допоможе зрозуміти, чому у роботі в маркетингу у мене геть нема часу "на пожити"?

avatar
Анж
2 months ago Author

Допоможе, але я не маю часу на його проведення😞

avatar
Єнот
2 months ago

Досліджувати треба все і завжди. Дивитись статистику своєї реклами це теж дослідження.

А якщо підготуватись правильно та підібрати підхід під твою аудиторію можна дуже багато бюджету зберегти та не злити його в нікуди.

avatar
Анж
2 months ago Author

Аналітика – то взагалі святе! Однак, я маю на увазі саме повноцінне маркетингове дослідження методами інтервʼю, фокус-груп і тому подібне) Крім того, дослідження потрібні не лише при запуску реклами, а й при роботі з продуктом, розробці стратегій, сайтів та прийнятті інших важливих для бізнесу рішень.

Дякую за коментар, ціную 🥰

avatar
Petro
2 months ago

Коли ти розумієш що досліджувати це вже успіх)

avatar
Анж
2 months ago Author

Так, це правда)

avatar
Максим
2 months ago

так сказала жінка друга брата вуйка собаки племінниці моєї сестри. не х*я себе у тебя разбег ... ахаха

avatar
Анж
2 months ago Author

сподіваюсь, ця цитата стане популярною😼