avatar
2 хвилин читати

Список питань для інтервʼю

Список питань для інтервʼю


«Які питання задавати цільовій аудиторії?» — питання, яке я отримую найчастіше за час роботи дослідником. Ну що, пішли розбиратися) Ловіть покрокову інструкцію, як скласти ефективний список запитань для глибинних інтервʼю. 

Крок 1. Цілі і гіпотези. 

Найважливіше, що хочеться зауважити, — не існує стандартного списку питань, які підійдуть під будь-яке дослідження. Більш того, на одному проєкті може бути кілька різних гайдів для кожної групи ЦА.

Тому етап формулювання цілей і гіпотез перед початком дослідження я дуже не рекомендую пропускати. Від того, наскільки чітко ви розумієте, яка інформація вам потрібна і для чого, буде залежати весь гайд для інтервʼю. 

Крок 2. Структура

Для того, щоб легше було прописати питання і щоб нічого не забути, краще спочатку накидати структуру гайду. Я це роблю за допомогою майнд-карт, бо там легше будувати порядок розмови, а також розвилки в розмові (тобто різні варіанти  питань в залежності від відповіді). 

Щоб створити структуру ми дивимось на наші цілі дослідження і думаємо, яка інформація потрібна нам для того, щоб їх досягти. Прямо беремо і перераховуємо: нам потрібно зрозуміти відношення клієнтів до продукту, треба зрозуміти, який контент цікавить ЦА і, наприклад, як відбувається процес прийняття рішення про покупку. Це і будуть основні блоки нашої структури, які ми вже будемо заповнювати запитаннями.

Крок 3. Генерація запитань

На цьому етапі ми просто накидуємо всі питання, які допоможуть нам отримати потрібну інформацію в кожному блоці нашої структури. В цей момент краще не думати про правильні формулювання чи порядок питань, а просто записувати все, що приходить в голову. 

Крок 4. Редактура 

А ось тепер варто чітко продумати, як правильно задати питання, щоб отримати максимум інформації. Зафіксуйте, де важливо зберігати послідовність питань, а де можна задавати питання у довільному порядку.

Порада: звертайте увагу, чи ваше питання не схиляє людину до конкретної відповіді. В глибинних інтервʼю варто мінімізувати використання закритих питань. 

Крок 5. Тест

Зі списком питань ніби закінчили, але це ще не все. Потрібно перевірити, чи питання зрозумілі та чи логічно будується розмова з такими питаннями. 

Можна протестувати питання на комусь з близьких чи знайомих. Повірте, коли просто сам читаєш запитання вони звучать ну дуже логічно, але на практиці все може виглядати зовсім інакше. 

Після тесту редагуємо питання в потрібних місцях. Ну все, тепер можна йти з ними на справжнє інтервʼю!

P. S. 

Признаюсь чесно, спочатку хотіла накидати вам якийсь нейтральний список питань, щоб від нього відштовхуватися, але просто не змогла, бо ну дуже питання відрізняються в залежності від запиту. 

Тому маю для вас пропозицію: кому цікаво побачити список питань, пишіть в коментарях чітко свій запит, а я вам накидаю. Мають бути чітко сформульовані цілі дослідження, гіпотези, якщо є, як ви будете використовувати цю інформацію, чим вона вам допоможе. Виберу чийсь запит і в наступній статті буде вам список. 

Підписуйтесь на телеграм канал @ban_media

0 Коментар